Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Stellan Skarsgård och Charlotte Gainsbourg.

Skarsgård: "Det är ingen porrfilm"

Fem och en halv timme med autentiska sexscener, sadomasochism och - Lars von Trier. Bioaktuella Nymphomaniac är vinterns mest omtalade film.

Det ser ut som vilka eftertexter som helst. Men i samband med upplysningen om att inga djur skadades under inspelningen kommer också en försäkran om att inga av filmens professionella skådespelare hade penetrationssex medan kameran rullade.

Det är annars lätt att tro. För av allt att döma har man precis sett Charlotte Gainsbourg ligga med Shia LaBeouf. Och en hel del andra också för den delen.

Använder attrapper

Lars von Triers nya film Nymphomaniac har blivit omtalad för sina autentiska sexscener. Men det mesta är gjort i klipprummet, där scener med porrskådespelare klipps in där det är som mest naket.

I andra avsnitt används attrapper i form av löspenisar och lösvaginor.

-Jag kunde till och med behålla trosorna på under inspelningen, säger Charlotte Gainsbourg.

Hon spelar rollen som nymfomanen Joe, som vid 50 års ålder misshandlas och lämnas blödande på gatan. Hon plockas upp av den lärde och asexuelle Seligman, spelad av Stellan Skarsgård, som plåstrar om henne i sitt hem. För honom berättar Joe sitt livs historia, från barndomens sexuella uppvaknande fram till tiden för misshandeln.

-Innan trodde jag att nymfomaner var kvinnor som kände glädje i att ha många män. Men när Lars berättade om de möten han hade haft med verkliga nymfomaner beskrev han lidande, smärta och olycka över att aldrig vara tillfredsställd, säger Charlotte Gainsbourg.

Utmanar filmkonsten

Lars von Trier har sedan sitt publika genombrott med tv-serien Riket 1994 kommit att framstå som en av Skandinaviens mest betydande filmskapare, med en rad internationella utmärkelser i bagaget. Flera av hans verk har utmanat filmkonstens gränser, både tekniskt och innehållsligt.

Efter en kontrovers i pressen under filmfestivalen i Cannes 2011 har han under lanseringen av Nymphomaniac sagt nej till att tala med medier.

Charlotte Gainsbourg, Stellan Skarsgård och den före detta fotomodellen Stacy Martin, som spelar Joe som ung, beskriver den utåt sett excentriske regissören som respektfull och lyssnande.

-Han är underbar att jobba med. Han har sin ångest och allt det där, men det gör honom inte excentrisk. Han är väldigt beskyddande och känslig, säger Stacy Martin, som gör sin debut som filmskådespelare.

Intensiv regissör

Charlotte Gainsbourg har spelat huvudroller i danskens två senaste filmer, Antichrist från 2009 och Melancholia från 2011.

-Jag tror att alla skådespelare är ute efter den intensiteten som uppstår i arbetet med Lars, säger hon.

Stellan Skarsgård har medverkat i fem von Trier-filmer, och räknas som personlig vän till regissören.

-Han har mognat som regissör, säger han, och nämner stora författare som August Strindberg, Aksel Sandemose och Ingmar Bergman som danskens stora inspirationskällor. -Han skriver som om det vore sagor, med en naiv, oskyldig ton i dialogen.

Nymphomaniac släpps i två versioner. En som är fem och en halv timme lång, och en bioversion som är nedklippt till fyra timmar. I den senare har de grövsta sexscenerna plockats bort, men den innehåller fortfarande explicita scener med bland annat sadomasochism.

Ingen porrfilm

Trots filmens sätt att gestalta sex är Nymphomaniac ingen porrfilm, menar Stellan Skarsgård.

-Filmen har en romans kvaliteter. Han (Lars von Trier) inspirerades mycket av På spaning efter den tid som flytt, och man kan känna det. Filmen innehåller allt det vackra och det fula med livet, säger han.

Men kanske mer än något annat handlar Nymphomaniac om Lars von Trier själv.

-Allt i filmen handlar om Lars. De båda huvudkaraktärerna är Lars. Han är nörden, men också den sårbara kvinnan, säger Stellan Skarsgård.

Charlotte Gainsbourg:

-Jag håller inte med om allt vad min karaktär säger. Jag tror verkligen det är Lars som talar, och jag är glad att låna honom min röst.