Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Kritik mot Beata Gårdelers film Flocken.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skarp kritik mot filmen Flocken

I en skarp debattartikel riktar nu mamman till den våldtagna flickan i Bjästa kritik mot skaparna av bioaktuella våldtäktsdramat Flocken. "Ni skor er på min dotters olycka" skriver mamman som menar att filmen är en ny kränkning av dottern – och hela familjen.

Beata Gårdelers film Flocken, som bär stora likheter med verklighetens våldtäktsfall i den lilla norrländska byn Bjästa 2009, hade biopremiär i fredags och fick genomgående positiva recensioner. Men "se den inte!" uppmanar nu mamman till den våldtagna flickan i Bjästa. Det är en ny kränkning av en redan drabbad flicka och hennes familj, anser mamman till flickan som i media kallats "Linnea". I en rasande debattartikel i Aftonbladet skriver mamman att filmen är "som en tredje våldtäkt" på dottern.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Läs också: Våldtäktsoffer i närbild i Flocken
Läs också: Flocken
(recension)

Ingen i familjen fick veta något om filmen Flocken förrän den var färdig och uttagen till filmfestivalen i Berlin, där den skulle premiärvisas. "Ingen av oss har på något sätt stöttat eller godkänt projektet" skriver mamman som anser att grundhistorien i Flocken är så slående lik verkligheten att även de delar i filmen som är ren fiktion kommer att upplevas av biopubliken som verkliga.

"De delarna innehåller rent förtal av oss i familjen" skriver mamman och fortsätter: "Till exempel utmålas jag som en alkis som anser att min dotter förstört mitt liv. Hennes styvpappa, min sambo, har i filmen ett incestuöst förhållande med min dotter."

Givetvis är det inte sant konstaterar hon. "Och det är kränkande och förnedrande att behöva se det på film."

Mamman har försökt stoppa filmen, dömer ut den som ett sätt att försöka tjäna pengar på någon annans olycka, och är förbluffad över den oförstående attityd hon mötts av. "Empatilöst oförstånd" är det hon upplever sig ha fått utstå, från samtliga som står bakom filmen "producenter, manusförfattare, regissör, distributör med flera".

Flocken har beviljats åtta miljoner kronor i filmstöd från Svenska filminstitutet. För mamman känns det "orimligt" att hon och hennes dotter via skattemedel varit med och stöttat projektet: en "film som kränker och förtalar en redan kränkt och utsatt tjej."

Enligt mamman finns det också en hotbild mot dottern som kan förstärkas genom filmen, när allt som en gång hände i Bjästa nu dras upp igen.

Filmens regissör Beata Gårdeler har redan gett sin syn på saken i ett samtal med GP, där hon föredrar att se filmen som ett mer allmängiltigt inlägg i våldtäktsdebatten.

"Våldtäkter som de två i Bjästa äger tyvärr dagligen rum på olika håll. Det är att krympa debatten när medierna skapar kopplingar till just Bjästa. För mig blir det som att påstå att det här bara kan hända i en liten västernorrländsk by. Det är som att skjuta hela problematiken ifrån sig." sa regissören då.

GP söker filmens producenter för ytterligare bemötande av den aktuella kritiken.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.