Skapar konst utan mål

Att göra konst av lim är inte bara för barn. På Röda sten konsthall hålls workshops även för vuxna i sommar.

ANNONS
|

Under ett berg av plast sitter en grupp människor beväpnade med limpistoler. Av sugrör och plast formar de figurer och mönster med sina limredskap. De är alla deltagare i workshopen Visning & skapande och befinner sig mitt i utställningen Surfacing earth.

- Nog har jag använt limpistol förut men inte på det här sättet, det är jättespännande, säger en av deltagarna, Madlén Hjelmroth.

I vanliga fall jobbar hon på domstol men är också lite av en workshopveteran. Hon har varit på en rad verkstadskvällar, både på Röda sten och på andra ställen. Därför vet hon också att det ofta är ont om plats när det vankas skaparkvällar för vuxna, och såg till att vara på plats nästan en timme före start.

ANNONS

- Ibland är det helt packat med folk, så det finns verkligen ett behov av att skapa. Det är jättehäftigt att sitta i grupp och fånga upp idéer från de andra deltagarna. Titta bara på det här, kolla vad vackert, säger hon och pekar på en plastbit som fått ett spräckligt mönster.

Cali Karlberg har tidigare pluggat på KV Konstskola och till hösten ska hon läsa produktdesign i Eindhoven.

- Det här är en väldigt naturlig miljö för mig. Men många gånger när man är i utställningsmiljö och får idéer så blir man inspirerad just den sekunden, sen glömmer man bort det. Det är inte så ofta man har möjligheten att kunna skapa direkt i samband med att man blir inspirerad.

Konstverket som deltagarna befinner sig under är gjort av Yasuaki Onishi, och består av just plast och lim. Samma material som används denna kväll. Från taket hänger långa trådar av lim och håller upp det ovanligt lätta bergsmassivet.

Emelie Storm är koordinator och konstpedagog på Röda sten konsthall och säger att just i den här workshopen är det processen som är det viktiga.

- Jag tror att lim är lättare att ta sig an än till exempel akvarell, då man kanske känner att man måste skapa något fint. Det är sällan vuxna får möjligheten att bara göra, ofta går man i stället någon kurs eller konstskola med ett utsatt mål.

ANNONS

Detta är något som går igen även i programmen på museer och i kultursammanhang, där vuxenprogrammen ofta består av samtal och föreläsningar. Men Emelie Storm säger att hon tror att det finns ett behov hos alla åldrar att testa.

- Jag hoppas att folk som kommer hit får med sig en annan bild av utställningsrummet, att det inte bara är passivt betraktande, man kan göra saker också.

Visning & skapande

Röda Sten konsthall håller workshops för vuxna varje onsdag hela sommaren, 18-20. Alla workshops utgår på något sätt ifrån utställningen Surfacing earth.

Nästkommande workshops:

20 juli - Återanvändning: ta med dig ett smycke du inte längre använder och gör om det.

27 juli - Yasuaki Onishi: Favorit i repris. Med inspiration av Onishis installation Katedralen skapas former med plast och limpistol.

3 augusti - Konstverkskroki: Teckning i utställningsrummet med te och lugn musik.

ANNONS