Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

"Skam" blockeras utanför Norge

Dundersuccén "Skam" har tagit världen med storm. Men nu stoppas utländska tittare från att se på serien. – NRK har mottagit ett krav från FPI Norge om att omedelbart geoblockera serien så att den bara kan ses i Norge, säger NRKs advokat Kari Anne Lang-Ree.

Norska dundersuccén "Skam" har under de senaste månaderna tagit hela världen med storm. Men nu sätter tv-kanalen stopp för de som vill titta på serien via NRKs hemsida från andra länder. 

– NRK har mottagit ett krav från FPI Norge om att omedelbart geoblockera serien så att den bara kan ses i Norge, säger NRKs advokat Kari Anne Lang-Ree till NRK P3.

LÄS MER: "Skam"-William blir artist

Enligt NRK P3 handlar det om musikrättigheter som endast är avtalat att sträcka sig till en norsk publik. Eftersom serien nått till hela Norden - och Kina - krävs därför att avtalen skrivs om. Därför har de under fredagen börjat arbeta med att blockera utländska tittare från att se på serien och hitta en juridisk lösning i samtal med FPI. 

– NRK har rätt att publicera innehållet för norrmän i Norge och i utlandet, och musikbranschen reagerar nu på att för många andra ser det utan att NRK har betalt för de internationella visningsrättigheterna, säger Kari Anne Lang-Ree.

Däremot kommer de tre nuvarande säsongerna av "Skam" fortsätta gå att titta på via SVT Play. 

"SVT påverkas inte av Norska Ifpi:s krav i dagsläget. Vi inväntar besked från NRK kring deras förhandlingar" skriver Josephine Görander, projektledare för "Skam" på SVT i ett mail till TT.

Många ivriga svenska "Skam"-fans har tittat på serien via Norge för att slippa vänta på översättningen. Om Norges geoblockering kommer påverka när svenskarna kan se kommande säsongen, den fjärde, kan SVT inte kommentera eftersom den ligger under produktion.