Skådespelaren Anders Lönnbro är död

Skådespelaren Anders Lönnbro, känd och uppskattad för sin roll som Frank i Peter Birros tv-serie ”Hammarkullen”, har dött. Det bekräftas av hans familj.

ANNONS
|

Det är Peter Birro själv som avslöjar den ledsamma nyheten på Twitter.

”Tack Anders Lönnbro för ditt stora hjärta, din komiska timing och din lysande insats som Frank i ”Hammarkullen”. Det var en ära att få arbeta med dig, kamrat”, skriver Birro på Twitter.

I Birros kommentarsfält ramlar det nu in kondoleanser av typen ”Vila i frid kamrat”, ”Så oerhört tråkigt att höra” och ”Det absolut sorgligaste som hänt den här veckan”. Rasmus Arvidsson, sångare och frontfigur i rockbandet Avantgardet, skriver bara: ”Frank!!!”

Anders Lönnbro fick ta emot Guldbaggen 1978

Anders Lönnbro föddes i Johanneberg fredshösten 1945 och växte upp i Göteborg och Kungsbacka. Efter ett utbytesår i USA och kontakter med den amerikanska medborgarrättsrörelsen började Anders Lönnbro med amatörteater och tog 1974 examen vid Statens scenskola i Malmö.

ANNONS

Han arbetade tidigt med den fria gruppen Teater 5 i Göteborg och ingick tillsammans med Lasse Strömstedt, Bodil Mårtensson och Christer Dahl i kollektivet Kenneth Ahl, mest känt för filmerna ”Det löser sig” (1976) och ”Lyftet” (1978). För sin roll i ”Lyftet” fick Anders Lönnbro en Guldbagge för Bästa skådespelare.

Efter att ha synts i filmer som ”1939” och ”Harry & Sonja” och medverkat i flera tv-serier (”Hem till byn”, ”Den vite riddaren”, ”År av drömmar”) fick Anders Lönnbro något av ett andra genombrott med rollen som socialisten Frank i Peter Birros hyllade serie ”Hammarkullen”, regisserad av Agneta Fagerström-Olsson.

Anders Lönnbro blev 76 år

Birro och Anders Lönnbro fortsatte att samarbeta i serierna ”Det nya landet” och ”Upp till kamp”. På senare år hade han även roller i Kjell Sundvalls komedi ”Prästen i paradiset”, ”Gynekologen i Askim” med Mona Malm, Julia Dufvenius, Sten Ljunggren och Per Myrberg och i Johan Falk-filmen ”Kodnamn Lisa”, regisserad av ”Sagan om ringen”-aktuella Charlotte Brändström.

Anders Lönnbro var tidigare gift med skådespelaren Bodil Mårtensson och är far till skådespelaren Harald Lönnbro. Anders Lönnbro bodde i Göteborg och avled i torsdags efter en kortare tids sjukdom. Han blev 76 år.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS