Årets bokrea är här.
Årets bokrea är här.

Skönlitteratur efterfrågad på årets bokrea

Årets bokrea är kryddad med titlar som gavs ut för bara ett par månader sedan. Men intresset för all skönlitteratur har ökat i år. När fler använder digitala strömningstjänster blir rean också viktigare för den fysiska boken.

ANNONS
|

Alex Schulmans "Bränn alla mina brev" kom ut så sent som i november förra året. Nu reas den redan. Likadant är det med Michelle Obamas "Min historia" som gavs ut samma månad och Lars Keplers "Lazarus" som kom månaden före. Också de finns att fynda när bokhandlarbranschens årliga rea drar i gång, den 26 februari.

- Förlagen lägger ut de böckerna som kryddor. Men man ser också att det är många på 20-bästa listan för årets mest sålda som finns på bokrean, säger Per Pekå Englund, publisher på Svensk Bokhandel.

ANNONS

Boken lever kortare

Den ökade efterfrågan på böcker i digitala strömningstjänster gör att förlagen också släpper fler fysiska exemplar tidigare till rean, tror Sakari Luovio, försäljningschef på Adlibris. De senaste åren har bokens livslängd förkortats och risken är att den trenden fortsätter.

- Om man ser till streamingtjänsterna så har de nyare titlarna redan legat ute där ett tag. Men jag hoppas att det införs något slags karens mellan den fysiska boken och det digitala formatet, säger han.

Bokus och Akademibokhandeln har dock färre färska titlar i år jämfört med förra året, enligt kategorichef Anna Austin. Den sistnämnda kedjan har sammanlagt 850 titlar och en volym på cirka en miljon böcker. Hon pekar på att bredden är det viktiga med rean.

- Vi har alltid haft en väldigt bred bokrea och är lite bokrealoket med stora volymer och många butiker. Vi behöver det för att bjuda in så många som möjligt, det är otroligt viktigt för att befästa bokens ställning och att få över läsare till nya genrer, säger hon och trycker på att det är nu man kan prova nya författare.

ANNONS

Skönlitteraturen ökar

Men Anna Austin ser också att efterfrågan på deckare har gått ner, antagligen för att det är ett format som folk gärna lyssnar på. Faktaböcker som kokböcker och biografier är däremot som vanligt efterfrågade på rean. Men om man ser till förhandsbeställningarna i år är det skönlitteraturen som har ökat mest, enligt Sakari Luovio som gläder sig åt utvecklingen eftersom genren sålde dåligt under det gånga året.

- Försäljningen av fysiska böcker tangerar nu 2017 års goda nivåer så streamingtjänsterna har inte devalverat den fysiska boken i alla fall, säger han.

Samma utveckling ser Anna Austin. Barnböckerna är också fortsatt efterfrågade – försäljningen av dem har generellt ökat fem år i rad. Därför satsar Akademibokhandeln och Bokus på att ha många barnbokstitlar. I år erbjuder Akademibokhandeln dessutom barnböcker på engelska för första gången, varav flera aldrig har släppts brett i Sverige.

- Vi ser ett ökat intresse. Barn i dag ser mycket på Youtube och blir mer tvåspråkiga och det vill vi uppmuntra, säger hon.

ANNONS

Viktigt för butiker

Men trots nyare böcker och storsäljare lockar också bokreans smalare titlar, enligt kedjorna. De säljer något bättre i butik ser Anna Austin, på nätet klickar folk oftare hem sådant de redan har bestämt sig för. Vissa butiker har också särskilda erbjudanden bara i butikerna.

- Sådana initiativ kan nog bli viktiga. Har jag bestämt mig för att köpa tre böcker kommer jag lätt ut med en kasse. Och det är väl det butikerna vill åt, säger Per Pekå Englund.

Men han tror ändå att det finns en risk för att förkortandet av bokens livslängd fortsätter, med mer utpräglade bästsäljare på rean.

- Det kan nog bli så att höstens mest säljande bok även blir mest säljande i julhandel och tar en position på rean också, och att det underlättar för ett färre antal titlar att sälja riktigt mycket medan branschen vill att fler titlar ska sälja under rean.

ANNONS
TT

Fakta: Bokreans pärlor

Skönlitteratur och lyrik

"Bränn alla mina brev", Alex Schulman

"Doften av en man", Agneta Pleijel

"Finna sig", Agnes Lidbeck

"Dagar av ensamhet", Elena Ferrante

"Den underjordiska järnvägen", Colson Whitehead

"Sorgen bär fjäderdräkt", Max Porter

"Solidärer", Anna Jörgensdotter

"Se, Nu, Då", Jamaica Kincaid

"Célanire", Maryse Condé

"Exit väst", Moshin Hamid

"Klätterbaronen", Italo Calvino

"Aednan", Linnea Axelsson

"Samlade dikter", Edith Södergran

"Mjölk och honung", Rupi Kaur

Barn

"Dumma teckning", Johanna Thydell och Emma Adbåge

"Godnattsagor för rebelltjejer", Elena Favilli, Francesca Cavallo

"Elsa Beskows sagoskatt", Elsa Beskow

"Fantastiska fakta om djur från förr", Maja Säfström

"Här dansar herr Gurka", Lennart Hellsing

"Monstret i natten", Mats Strandberg

"Pudlar och pommes", Pija Lindenbaum

"Hitta mönstren: gå på skattjakt i naturen", Hvass & Hannibal

"Vem stör", Stina Wirsén

"Hugo och Josefin", Maria Gripe

Deckare

"Silvervägen", Stina Jackson

"Höstdåd", Anders de la Motte

"Spionernas arv", John le Carré

Fakta

"Ett jävla solsken", Fatima Bremmer

"Mannen i skogen: En biografi över Vilhelm Moberg", Jens Liljestrand

"Naturlära", Lars Lerin

ANNONS