Skådespelarförbund varnar för bolag

Det danska skådespelarförbundet avråder sina medlemmar från att skriva kontrakt med ett amerikanskt bolag som lovar skådespelare en genväg till en internationell karriär, rapporterar Danmarks Radio (DR). Även svenska skådespelare har erbjudits kontrakt.

ANNONS
|

Bolaget CIA Multinational Corporation erbjuder ett kontrakt till en snabb karriär till nordiska skådespelare. I kontrakten står det att skådespelarna ska betala 4000 dollar, motsvarande 35000 kronor, för rådgivning och en portfolio. Dessutom ska de ge företaget 20 procent av allt de tjänar under resten av karriären.

- Det är oanständigt, att man utnyttjar folks drömmar om en karriär utomlands och tar massa pengar från dem, utan att ha något verkligt att erbjuda, säger ordföranden för det danska skådespelarförbundet, Katja Holm, till DR.

ANNONS

DR skriver att de har kännedom om en handfull danska skådespelare som skrivit kontrakt med bolaget.

Dagens Nyheter har talat med den svenska skådespelaren Christian de Flon, som spelat i bland annat "Mig älskar ingen", som erbjöds ett avtal med bolaget, men beslöt att tacka nej efter en intervju via Skype.

- Jag hade en dålig magkänsla efter samtalet eftersom frågorna blev fler än svaren. Jag fick också reda på att de ville ha med mig i en tv-serie och en långfilm som redan var finansierade utan att behöva provfilma, säger Christian de Flon till tidningen.

DN har sökt CIA Multinational Corporation.

TT

ANNONS