Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Albert Finney blev 82 år. Arkivbild.

Skådespelaren Albert Finney död

Den brittiske skådespelaren Albert Finney är död, skriver The Guardian. Han avled 82 år gammal efter en kort tids sjukdom, meddelar hans familj.

Skådespelaren ska ha dött av en infektion i luftvägarna på sjukhuset Royal Marsden utanför London, enligt tidningen.

Albert Finney är bland annat känd för sina roller i filmerna "Mordet på Orientexpressen", "Påklädaren" och "Tom Jones". Han blev nominerad till fem Oscars, men vann aldrig någon.

Albert Finney sågs senast i Bondfilmen "Skyfall" (2012) tillsammans med Daniel Craig och Judi Dench. Han har även spelat skurkaktig CIA-chef i två "Bourne"-filmer, mysig morbror i "Ett bra år" och han var med i Julia Roberts-dramat "Erin Brockovich".

Många sörjer nu i sociala medier skådespelarens bortgång.

"Väldigt ledsamt att höra om Albert Finney. Jag hade det stora privilegiet att få arbeta med honom tidigt. Förutom att vara obesvärat framstående var han också ett viktigt föredöme för hur man ska uppföra sig", skriver skådespelaren Rufus Sewell på Twitter.

Skådespelaren David Morrissey skriver, också på Twitter:

"En av de äkta framstående. Både på scenen och på filmduken.... Vila i frid Albert Finney."

Finney föddes 1936 i Salford i Storbritannien. Han gjorde filmdebut år 1960 med filmen "Glädjespridaren", som regisserades av Tony Richardson.

Albert Finney studerade vid teaterskolan Royal Academy of Dramatic Art i London på 50-talet. Han fortsatte med scenarbetet ända in på 90-talet och det var genom sina film- och tv-roller som han blev känd för en större publik.