Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Filminspelning i Visby med Agneta Eckemyr och Thomas Hellberg i huvudrollerna. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Skådespelaren Agneta Eckemyr är död

Den svenska skådespelaren och modedesignern Agneta Eckemyr har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar hennes anhöriga.

Eckemyr föddes 1950 i Karlsborg och inledde sin karriär som fotomodell. I samband med att hon flyttade till New York på 1970-talet började hon också medverka i Hollywoodfilmer för Walt Disney. Det ledde i sin tur till flera stora roller i svenska produktioner som "Lejonet och jungfrun" från 1975, där hon spelade mot Sven-Bertil Taube, och Ingrid Thulins självbiografiska film "Brusten himmel" från 1982.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Eckemyr arbetade även bakom kameran som modefotograf och drev från 1980-talet klädbutiken Älskling i New York, tillsammans med väninnan Vivianne Tvilling. I ett mejl till TT beskriver Vivianne Tvilling sin vän som "en stilbildare och en oerhört vänlig själ" som "kommer att saknas av familj, vänner, kunder och bekanta".

2014 kom dokumentären "Penthouse North" på SVT, som beskriver hur Agneta Eckemyr tvingas flytta hem till Sverige efter över 40 år i New York, till följd av en dalande karriär och ekonomi.

Agneta Eckemyr blev 68 år.