Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inspelningar av "Ängelby" pågår just nu i Trollhättan. Serien, som har Mia Skäringer i huvudrollen, sänds i SVT i höst.

Skäringer i svenskt Twin Peaks

Ett svenskt "Twin Peaks" - med en specialskriven huvudroll för Mia Skäringer. Så kan man sammanfatta SVT:s nya dramaserie "Ängelby", som just nu spelas in i Trollhättan.

De flesta känner henne som komiker. Men efter framgångarna med "Solsidan", "Mia & Klara" och nu senast "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", testar Mia Skäringer nu en ny karriär. I SVT:s nya dramathriller "Ängelby" spelar hon den bärande huvudrollen Vera.

-Att göra drama har funnits med sen jag började med teater som femåring. Men det blev tidigt naturligt med det komiska uttrycket för mig och då blir det lätt att man fortsätter med det, säger Mia Skäringer när TT träffar henne under inspelningarna i Trollhättan. -Det här är något helt nytt och det är skönt att få göra något jag inte riktigt kan än. Jag vill utvecklas och det är viktigare än att lyckas och försöka överträffa sådant jag gjort tidigare.

"Små gummor med vedträn"

"Ängelby" handlar om en småbarnsmamma som går från att ha det perfekta livet till att plötsligt förlora allt. Räddningen blir att flytta till Ängelby - ett samhälle där saker inte är som de brukar vara.

-Det är som en blandning av "Twin Peaks" och den franska serien "Gengångare". Visst sätter man sig på en hög häst om man jämför med "Twin Peaks" men om vi ska prata om utseendet på folk och små gummor med vedträn så är det lite åt det hållet, säger Mia Skäringer, vars roll är specialskriven för just henne: -Jag tror de tyckte det var spännande att se vad som händer om man tar Mia, med de komiska förväntningar som finns på henne och sätter henne i ett helt nytt sammanhang, vad händer då?

Vill göra mer drama

Vad som händer får tittarna se i höst, när de tolv avsnitten av "Ängelby" börjar sändas. Men Mia Skäringer är åtminstone på det klara med att hon vill göra mer dramatik.

-Jag har några åtaganden framöver, men sen ska jag försöka styra min framtid åt att vara på teatern ett tag. Det behöver inte vara stora huvudroller, det kan vara kul att bara ingå i en ensemble. Nu har jag varit med i otroligt mycket saker den sista tiden och exponerat mitt ansikte väldigt mycket. Det hade varit skönt att vila från det ett tag. På sikt skulle jag gärna göra lite mer teater och film, samtidigt som jag vilar lite från tv, säger hon.

Turbulent tid

Den senaste tiden har varit turbulent för Mia Skäringer. Kritiken mot henne var omfattande efter att hon skrivit en debattartikel om hälsostress, samtidigt som hon var betald bloggare hos hälsodrycksföretaget Proviva. En händelse som Mia Skäringer själv upplever som märklig.

-Det är skillnad på vad kvinnor och män får göra i vår ruttna mediepöl. Mikael Persbrandt kan åka in för kokaininnehav och det gör honom ännu mer het på något vis. Men jag kan inte ens blogga för ett företag i två månader utan att det blir moralpanik. Då upptäckte man hur många som bara sitter och väntar på att få sätta dit en, säger hon och fortsätter: -Folk får tycka vad de vill om mig. Och jag har aldrig påstått att jag är perfekt. Tvärtom har jag alltid försökt vara den jag är med fel och brister både privat och offentligt. Allt annat är andras tolkningar av mig.

Fakta: "Ängelby"

"Ängelby" handlar om huvudkaraktären Vera Fors, som går från det perfekta livet med man, hus, barn och jobb till att plötsligt förlora allt. Veras man hittar en annan kvinna, hon förlorar sitt jobb och tappar sin bostad. Vera söker desperat efter lösningar och hittar ett kontorsjobb i den lilla byn Ängelby. Precis när hon kommer fram till byn råkar hon köra på en liten pojke, och snart visar det sig att Ängelby inte är som alla andra byar.

I övriga roller återfinns bland andra Göran Ragnerstam, Amanda Ooms, Anna Bjelkerud och Joel Spira. För regin står Molly Hartleb, Per Hanefjord och Mikael Syrén.

"Ängelby" kommer sändas måndagar klockan 21, med start tidig höst.

Fakta: Mia Skäringer

Namn: Maria Elisabeth Skäringer

Ålder: 37

Bor: Hus utanför Göteborg

Familj: Sambo, tre barn och två hundar

Aktuell: Spelar huvudrollen Vera i SVT:s nya dramaserie "Ängelby"