Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Sjuka ungdomar lärde Coldplay-sångaren ”Känn ingen sorg”

Ungdomarna på barnsjukhuset i Göteborg trodde inte sina ögon. Där kom världsstjärnan Chris Martin insläntrande med gitarren på ryggen! De lärde honom sjunga en Håkan Hellström-låt. Resten är Ullevi-historia.

Texten börjar efter klippet.

På måndagen skulle de åtta ungdomarna på anorexi- och bulimiavadelningen på Drottning Silvias barnsjukhus få besök och de samlades i dagrummet.

– Vi fick veta att det skulle vara någon aktivitet som hade med musik att göra på eftermiddagen. Det händer att det kommer någon och ordnar någonting ibland, säger Lina, 19 år.

LÄS MER: När Coldplay tolkar Håkan Hellström väcks något

Hon vill inte ha sitt efternamn i tidningen, men berättar att hon har varit inlagd i 1,5 vecka, medan flera av de andra på avdelningen har behandlats i flera månader.

"Många var besvikna"

Anorexia är en seg och allvarlig sjukdom att tampas med. Därför får de inte lämna avdelningen hur som helst.

– Det var många som var besvikna för att de inte kunde gå på Ullevi och se Coldplay. Jag gillar också Coldplay jättemycket, säger Lina.

Döm om deras förvåning när gästen som kommer gående i korridoren, med gitarren lite nonchalant på ryggen, är Coldplays sångare Chris Martin.

Nära anhörig till Martin sjuk

– Vi började bara skratta och kunde inte tro att det var sant! Men han kom in som att det var världens mest naturliga grej. Han gick runt och hälsade på alla och satte sig i skräddarställning på golvet.

LÄS MER: Alla magiska kvällar på Ullevi

Chris Martin berättade för ungdomarna att han har upplevt anorexia på nära håll i sin familj.

– Han förstod vad vi går igenom. Han frågade oss lite om hur vi hade det och så tog han fram gitarren och spelade lite, säger Lina.

Sedan sjöng han sin egen låt Something just like this och därpå en Ed Sheeran-låt för att en tjej sa att det var hennes favorit.

– Vi var jättenervösa och starstruck! Han pratade om att han var mycket mer nervös att sjunga inför oss än att stå på scen för 60 000 människor.

"Du måste köra Håkan Hellström"

Chris Martin berättade också att han har försökt lära sig svenska men att det är himla svårt.

– Så frågade han om det finns någon svensk låt som han kunde köra på scen samma kväll. Vi sa "Du måste köra Håkan Hellström, han är störst och från Göteborg". "Vilken låt ska jag köra?" "Känn ingen sorg för mig, Göteborg!"

LÄS MER: Här är "Elefantmannen" från Coldplays Ullevispelning

Sagt och gjort. De spelade låten för Chris Martin och han började plinka på gitarr och försökte sjunga orden.

"Vilken fin text!"

– Vi försökte översätta delar av texten åt honom. "If heaven exists I'm lost, fantastiskt vilken fin text" sa han.

– Han sa till en i teamet som var svensk "Skriv ner den här så att jag kan öva". Sen var han tvungen att gå och gick iväg nynnandes på låten.

Resten är Ullevi-historia. Klippen på när Chris Martin får med sig publiken i allsång av Håkan Hellströms låt sprider sig på nätet.

Skickade presenter till patienterna

På tisdagsmorgonen skickade han över en present till patienterna: Varsin Coldplay-väska med t-shirtar, skivor, ritblock och pennor.

– Vi kollade på klippet förut. Det kändes jättehäftigt. Det var som en hyllning till Göteborg, men också som en hemlig hyllning till oss.

Lina och hennes kompisar på avdelningen har fått ett minne för livet. Hon betonar hur imponerad hon är över att Chris Martin har en så försynt och chosefri stil.

LÄS MER: Coldplay triumferade i regnet

– Det var inget han gjorde för image som han skyltade med. Det kändes att han kom hit för att han var personligt engagerad. Vi tyckte det var hur stort som helst men hela tiden tackade han oss att han fick komma hit.