Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Sju sätt som Alien var nyskapande

Den 26 april är den officiella "Alien"-dagen enligt fans av det seglivade rymdmonstret. Samtidigt som premiären av Ridley Scotts Prometheus: Covenant närmar sig listar vi sju anledningar till att originalet från 1979 blivit en klassiker.

Regissören Ridley Scotts historiska drama Duellanterna (1977) gav honom pris för bästa debutfilm vid filmfestivalen i Cannes det var mer eller mindre klart att hans nästa projekt skulle vara en filmatisering av Tristan och Isolde.

Då gick han och såg rymdfilmen Star Wars.

– Jag har aldrig sett eller känt publiken vara så deltagande i hela mitt liv. Hela biografen skakade. När Dödsstjärnan kom i början av filmen insåg jag att jag bara inte kunde göra Tristan och Isolde. Jag måste göra någonting helt annat, har han berättat enligt Deadline.

LÄS OCKSÅ: Filmerna som gett dig men för livet

Detta "annat" blev Alien. Men i stället för att göra publiken entusiastisk ville Ridley få dem att klamra sig fast vid biostolarna – av skräck. Filmen blev en omedelbar succé och var också startskottet för en lång och framgångsrik rymdsaga med flera uppföljare.

1986 kom James Camerons mer actionpackade Aliens, 1992 var det David Finchers tur med Alien 3 och 1997 gick uppdraget till fransmannen Jean-Pierre Jeunet.

LÄS OCKSÅ: Gömda hyllningarna i nya Star Wars-filmen 
LÄS OCKSÅ: Tio Star Wars-karaktärer som förtjänar en egen film

Filmen har också blivit så populär att fansen gett den en egen kalenderdag, den 26 april, inspirerat av planeten LV-426 där vi först möter rymdmonstret.

2012 återvände Ridley Scott till Alien-universat med Prometheus och i 17 maj är det dags för uppföljaren Prometheus: Covenant.

38 år efter originalet är det lätt att glömma bort vad som var så nydanande med den första filmen. I bildspelet här ovan räknar vi upp sju anledningar till varför Ridley Scotts filmen Alien (1979) blivit en filmklassiker.

SE OCKSÅ: Senaste trailern för Prometheus: Covenant