Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Självsäkert Vita Bergen på nya albumet

Vita Bergen är tillbaka. Efter en hektisk tid släpper nu det hyllade indiebandet sitt andra album "Retriever".

Göteborgska Vita Bergen överraskade många när de för tre år sedan dök upp från ingenstans med ett förvånansvärt färdigt sound. Såväl den självbetitlade ep:n från 2014 som debutalbumet "Disconnection" från året därpå fick både lyssnare och kritiker att lyfta på hatten.

- Vi hade liksom tre färdiga album innan vi ens spelade live och visade upp något över huvud taget. Det måste vara genomarbetat, tycker jag, säger William Hellström.

- Det var väl det vi gjorde rätt på något sätt, att alltid försöka jobba igenom materialet en gång till och så en gång till igen. Lyssna och bara "ja, det här är skitbra" och så ett par månader senare "nej, det här är ju faktiskt inte särskilt bra".

Nya möjligheter

"Disconnection", som spelades in i Williams lägenhet, gick så pass bra att förutsättningarna såg helt annorlunda ut när Vita Bergen i fjol skulle påbörja arbetet med sitt andra album.

- Vi har lite andra möjligheter nu, en annan budget. Vissa delar av den nya skivan är inspelade väldigt fint och bra. Vi var i Los Angeles bland annat och fick se den sidan av den här världen, gick på möten med folk i skyskrapor, säger William Hellström.

Men med större budget kommer också större krav och högre förväntningar.

- Helt plötsligt skulle det bli väldigt stort. Det var nästan som att skivbolagen började trycka på att "fan, ska ni inte låta lite som Coldplay?".

William Hellström berättar att han blev "anti" hela grejen.

- Så jag drog till mitt barndomshem med min sketna dator och mitt ljudkort från 2004 och satte mig med hörlurarna på. Det blir så jävla löjligt när man tappar bort sig i allt sådant där, man ska ha producenter och tekniker, det har aldrig varit det som har varit min kick. Så jag försökte ta ner det, plockade bort en massa saker ur mixarna och lite där tror jag att skivan hittade hem.

"Mörkt kapitel"

Den sista tiden innan albumet skulle vara klart jobbade han 20 timmar per dygn – förutom att vara rockstjärna pluggar William Hellström till läkare.

- Det är inget jag kan rekommendera, säger han och berättar att det var då han "hatade sitt liv".

Men nu är albumet klart. Den 2 juni landar "Retriever" i skivbutikerna och William Hellström är nöjd.

- Den här skivan är mer pop. Även om det inte är Zara Larsson-pop så är det ju pop i den bemärkelsen att det är melodiskt, det bygger på melodier, säger han.

- Förra plattan hade element som var lite arga, otämjda på något sätt. Inte så att den var något mörkt kapitel i svensk musikhistoria men "Retriever" är mycket mer självsäker. Jag lutar mig tillbaka lite mer.