Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

"Sitt inte och gnäll – organisera er!"

Regissören Ken Loach, vars film Jag, Daniel Blake öppnar Stockholm filmfestival, skrädde inte orden när han på onsdagen kommenterade USA:s nye president.

– Men nu får vi inte deppa, det enda om gäller är att organiserar sig mot den gryende fascismen! Sa den 80-årige filmskaparen på besök i Stockholm. En huvudstad som under förmiddagen förvandlats till rena snöriket.

– Annars går det åt pipan för våra barn, och om inte för dem så i alla fall för deras barn.

Brittiske Ken Loach, som gjort sig känd för en lång rad politiska filmer bland dem Kes – falken, Ladybird Ladybird, Land och frihet, Carlas sång och My namne is Joe, var visserligen inte särskilt förvånad över att det nu blir Donald Trump som tar över på presidentposten berättade han för journalisterna framför sig under onsdagens presskonferens.

– Jag såg det komma, förutsättningarna fanns där sedan en ganska lång tid tillbaka, att en sådan som Trump skulle komma fram.

"Högerpartierna kommer växa"
Att Marin Le Pen, partiledare för det högerextremistiska franska partiet Front National, på onsdagsmorgonen tweetade sina gratulationer till Trump och det amerikanska folket ser han som ett otvetydigt bevis på att de högerextremistiska krafterna  som nu formerar sig i Europa står redo att växa och fira nya triumfer.

– Alla högerpartier i Europa firar en seger i dag. Socialdemokraterna står för ett stort svek genom att vara medskapare av förutsättningarna för det, grogrunden för att en stor grupp alienerade fattiga arbetslösa människor, många av dem arbetarklass, nu är arga, bittra och känner sig förrådda. Då är steget inte långt till att börja skylla på immigranter och andra fattiga utstötta runt omkring som har det ännu sämre.

Ken Loach menar att det nu är dags för en mer seriös vänsterrörelse att börja organisera sig, så att fler kan få jobb och bli en smula bättre behandlade.

– Om vi inom vänstern inte kan mobilisera oss så är det riktigt illa.

Media bär skuld
Mediaindustrin är en annan syndabock som enligt Loach sett till att Donald Trump i dag kan kalla sig president i USA:

–De lät knappt Bernie Sanders komma fram alls , medan de fullständigt frossade i Trump. Media, allt mer styrda av storkapitalet, tycks besatta av extremhögern och extrema åsikter i stort.

Brittiske Ken Loachs senaste film Jag, Daniel Blake vann årets Guldpalm i Cannes. Den kretsar kring en snickare som efter en hjärtattack blir sjukskriven. Ofta återkommer regissören just till samhällets mest åsidosatta, fattiga och marginaliserade. I dramat It’s a free world får huvudpersonen sparken från en rekryteringsfirma.

– De mest sårbara människorna behöver ekonomiskt stöd och bidrag för att kunna klara sig. Och det finns miljoner utsatta fattiga människor i Europa idag. Många av dem tvingas jobba för slavlöner, utan fackliga rättigheter eller semesterersättning. De får höra att de måste vara flexibla, annars rekryterar företaget andra, billigare arbetare.

– Men att vara flexibel är att acceptera sämre villkor och mer osäkerhet. Det enda som är säkert i ett sådant system är att arbetarna exploateras. Samtidigt får de höra att det är deras eget fel om de är för sjuka eller trötta för att jobba.

Började med Thatcher
Ken Loach såg ett systemskifte träda i kraft redan då Margret Thatcher blev premiärminister i Storbritannien 1979, och snabbt ersatte allmännyttan med ”det som är till nytta för giriga företagare”. Nu är det den värld vi vant oss att leva i, menar regissören:

– Var och en står sig själv närmast och tänker att om bara jag sköter mig och du sköter dig så blir det nog bra. Men det behövs en solidaritet mellan människor, och det är bråttom. Så sitt inte och gnäll – organisera er!