Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sista hallåan i bild på SVT

På söndagskvällen sågs den sista hallåan i SVT.

Från och med måndagen får tittarna bara höra tv-hallåornas röst. Förändringen sker i samband med att SVT tar på sig en ny kostym med tydligare profilering och ny grafik.

Justine Kirk, som jobbat som programpresentatör i femton år, var den sista hallåan att synas i bild. Hon vinkade hejdå klockan 22.49 på kvällen.

– Det är jätteroligt att Justine är den som går med flaggan i topp i kväll. Hon är väldigt duktig, säger SVT:s kommunikationsdirektör Helga Baagøe till Expressen.

Framöver får vi alltså bara höra Justine Kirks och hennes kollegors röster.

– Det är många som är upprörda och tycker det är helt åt fanders. Både på SVT kommunikation, inom företaget, bland programledare och folk, har Justine Kirk tidigare sagt till Aftonbladet.

Bara röstpresentationer

Men faktum är att programpresentatörerna nu ökar i antal, från fem till åtta. Detta eftersom det från och med nu kommer att göras livepresentationer av program även på kvällstid på både SVT 1 och SVT 2.

Beslutet att bara ha röstpresentation grundar sig på undersökningar som visat att tittarna tycker att skarven mellan programmen är för lång och då har en tendens att börja zappa. Att ta bort hallåorna är ett sätt att få snabbare övergångar.

– Då kan vi samtidigt visa grafik eller ha stillbilder och då blir kommunikationen med publiken effektivare och tajtare och det hoppas vi ska passa publiken bättre, säger Helga Baagøe till Expressen.

Länger programtider

SVT har haft hallåor sedan tidigt femtiotal.

– Det är klart att det är en epok som vi lämnar bakom oss, men nu går vi in i något annat, säger Helga Baagøe till Expressen.

Från och med måndagen är programtiderna 30 sekunder längre. De olika SVT-kanalernas inriktningar tydliggörs genom nya grafiska profiler och färger: SVT 1 får grönt, rosarött och lilablå och SVT 2 får blåa och orangea toner. Också Kunskapskanalen och SVT24 byter grafik den 5 mars.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.