Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sista dagarna med "Christer" i P3

Efter 11 år och 3 000 program sänds det allra sista avsnittet av radioprogrammet "Christer" i P3 på nyårsafton. Men redan i mars är programledarna Christer Lundberg och Morgan Larsson tillbaka med ett nytt program.

Allting började med att Christer Lundberg i januari 2003 fick frågan om han inte ville ta över relationsprogrammet "Doris". Dåvarande programledaren Emma Hamberg skulle sluta och kanalledningen ville testa någon ny.

En något skeptisk Christer Lundberg bestämde sig för att tacka ja.

-Jag tyckte det där med relationer lät lite jönsigt, att prata om hur folk vaxat bikinilinjer och gjort slut - det borde man väl ha pratat färdigt om efter en vecka, berättar Christer Lundberg när TT träffar honom och programledarkollegan Morgan Larsson i Kanalhuset på Hisingen i Göteborg. -Men sen breddade vi det perspektivet och insåg att relationer är precis allt, och då öppnades en ocean av möjligheter, säger Christer Lundberg.

"Din vän i etern"

Sen gick det fort. Med sloganen "din vän i etern" blev "Christer" i P3 snabbt ett av kanalens mest populära program. I dag delar man lokaler med Sveriges Television i Göteborg, som producerar en rad stora tv-program. En trappa ner från "Christers" redaktion synar Janne Josefsson makthavare i "Uppdrag granskning" och Kristian Luuk leder "På spåret".

Från Studio 42, med utsikt över hela centrala Göteborg, sänds Christer i P3 sex dagar i veckan.

Men bara i några dagar till.

"Ett under"

I oktober meddelade Sveriges Radio att man lägger ned programmet. Nya format ska testas och på nyårsafton gör duon sin allra sista "Christer"-sändning.

-Det är ett under att vi fått hålla på så länge egentligen, P3 är ju i grunden en föränderlig kanal, säger Christer Lundberg. Men det är ändå en hisnande tanke. Det här är ju hela mitt vuxna liv. Medan jag har gjort det här programmet har jag gift mig, fått barn, gett ut en bok, startat band och gett ut skivor. Nu är det här kapitlet plötsligt slut och en annan fas ska ta vid.

Morgan Larsson håller med.

-Det är fortfarande svårt att föreställa sig, säger han. Det är ändå elva år och det kommer bli en stor omställning. Man går aldrig hem från det här jobbet, man har det med sig hela tiden.

TT: Vad kommer ni sakna mest från programmet?

-Kontakten med lyssnarna och att få en inblick i deras vardag, säger Christer Lundberg. Det är lyssnarnas fantastiska berättelser som gör det här programmet. Plötsligt pratar man med någon i Rolfstorp och den personen har världens bästa historia. Jag har aldrig tidigare haft ett jobb där jag blir överraskad varje dag.

I mars börjar Christer och Morgan sända ett nytt, ännu hemligt, program. Det är ett aktualitetsprogram som ska sändas under vardagar mellan 17 och 18 - men mer än så vet inte ens duon själva.

-Vi vet vilken tid det ska sändas och att det ska vara ett aktualitetsprogram, säger Morgan Larsson. Resten får vi hitta på i februari. Till dess får vi fokusera på våra sista "Christer"-program. Allt annat skulle kännas som att vara otrogen.

Det allra sista avsnittet av "Christer" i P3 sänds på nyårsafton klockan 14.02-16.00.