Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Avicii meddelade i slutet av mars att hans pågående turné blir hans sista. På fredag gör han därmed sin sista spelning i Sverige, i Malmö. Arkivbild.

Sista chansen att se Avicii live

Ända sedan Avicii släppte "Levels" 2011 har han gått i bräschen för elektronisk dansmusik. På fredag gör han sin sista spelning i Sverige på Tallriken i Malmö. Över 15 000 personer har köpt biljett för att säga farväl.

I slutet av mars tidigare i år dök det upp ett brev på Aviciis hemsida. Skrivet i ett Comic Sans-liknande typsnitt gick Tim "Avicii" Bergling ut med att den pågående turnén skulle bli hans sista.

"Jag kommer aldrig att sluta med musiken – jag kommer att fortsätta tala med mina fans genom den, men jag har bestämt mig för att 2016 års turné och show blir min sista", skrev houseartisten.

Fyrverkerier och konfetti

Nu när turnén närmar sig sitt slut är det dags för housestjärnans sista konsert i Sverige. Konsertarrangören Eric Ebbing har tillsammans med kollegan Ali Eftekhari bokat Avicii två gånger tidigare. Kort innan genombrottet 2011 spelade han på Slagthuset. När han återvände 2012 fyllde han Malmö Arena två gånger i rad.

Under hans tredje besök i Malmö fylls hela Tallriken i Pildammsparken, en flera tusen kvadratmeter stor glänta omringad av formklippta och prydligt uppradade träd, med en publik på över 15 000 personer.

- Tallriken är en fantastisk scen att spela på. Du har en hel park omkring dig. Sen är det en 80 meter bred scen som vi har proppat med ledskärmar, fyrverkerier, kolsyra och konfetti. Vi har krämat på lite extra, både på vår egen och Aviciis begäran. Det kommer att bli magiskt, säger Eric Ebbing.

Mer fokus på musiken

I mars skrev Avicii på sin hemsida: "Jag vet att jag är välsignad som har möjlighet att resa världen runt och uppträda, men jag har för lite tid till ett liv som en vanlig person bakom artisten".

Nu när artisten slutar turnera får han också mer tid till att skapa ny musik.

- Avicii följer inte trender, han skapar dem. Ingen annan skulle ha vågat blanda house och country som Avicii. Han blev utskälld när han spelade "Wake me up" i Miami, men kort efteråt var han listetta överallt, säger Eric Ebbing.

Fredagens konsert blir också ett slags inledning till Big Slap-festivalen, en tolv timmar lång festival fylld med elektronisk dansmusik, som även den äger rum på Tallriken. Bland annat Steve Angello, Eric Prydz och Nervo spelar på festivalen.