Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sissela Kyle spelar Fröken Friman för tredje gången

Sissela Kyles ögon tåras vid tanken på att Dagmar Friman kanske aldrig får uppleva kvinnlig rösträtt. - Något sådant får bara inte ske!

På juldagen är det dags för den tredje säsongen av succéserien Fröken Frimans krig på SVT.

Den driftiga Dagmar Friman har fått många fans, inte minst skådespelaren Sissela Kyle, som brinner för sin rollfigur.

- Hennes övergripande mål är hela tiden den kvinnliga rösträtten, för den är det yttersta beviset på att man är en fullvärdig samhällsmedborgare, säger hon.

Tror du vi får följa henne ända till kvinnlig rösträtt?

- Åh, det vore underbart!  Jag har pratat med Pilla (Pernilla Oljelund, manusförfattare) om det och jag gråter varje gång, säger Sissela Kyle och blir påtagligt rörd när hon målar upp scenen.

- Tänk om man fick se Dagmar med sin pojke, hon håller honom under armen, och de går och röstar 1921 ... men det är bara 1907, tänk om hon dör innan! Så hemskt!

Hon torkar sig i ögonvrån.

- Hon kommer vara gammal, riktigt gammal.

Den tredje säsongen av serien fokuserar på de hemska villkor som stadens prostituerade lever under.

- Den är både svartare och kanske roligare. Den är väldigt allvarlig, mycket för att ämnet är så laddat. Hur man än ser på det, säger Sissela Kyle.

Kvinnorna i kooperativet Svenska Hem är först oeniga om de ska ge sig in i prostitutionsfrågan. Det ändras när en ung kvinna i bekantskapskretsen luras att bli registrerad som prostituerad.

- Jag kände till reglementeringen och att det var ett fruktansvärt kontrollverktyg som bara tjänade de manliga kunderna och skulle skydda dem.

Sissela Kyles engagemang i Fröken Friman beror delvis på att hennes mamma Gunhild Kyle var Sveriges första professor i kvinnohistoria. Att göra rollen blev något av en hyllning till mamman och alla starka kvinnor som färgade Sissela Kyles uppväxt. Gunhild Kyle gick bort tidigare i år, men de första två säsongerna tog hon del av.

- Mamma var så glad åt serien! Hon tyckte att det var som att historien fick liv och kött. "Det här som jag alltid har skrivit om - och nu gör ni det" sade hon. Det var riktigt underbart, faktiskt.

Sissela Kyle och de andra skådespelarna vittnar också om en stor och varm respons från tittare i alla åldrar.

- Kvinnorna i serien är kult och driftiga och bärare av historien. Jag tror att man tycker att det är härligt att se. Så blir man nog lite nyfiken på vad som ska hända med gänget, säger hon.

Ett brev som kändes lite extra roligt att få kom från Alfhild Bonthron, 95-årigt barnbarn till Anna Whitlock, som var en förgrundsgestalt i kvinnokampen under tidigt 1900-tal och inspirationskälla till Dagmar Friman.

- Hon skrev och tackade för serien och att hon tyckte att hon kände igen sin mormor. Det var väldigt stort och jag blev väldigt glad.

Vad kan vi lära oss av Fröken Friman?

- Det är fint att se att det inte är så präglat av egoism, girighet och egen vinning. Dagmar är ett rivjärn och ingen man sätter sig på, men hon är verkligen uppfylld av att försöka hjälpa till i världen och göra sitt bästa. Det kan man bli lite inspirerad av.

En fjärde säsong ska spelas in och Sissela Kyle tackade ja direkt.

- Självklart vill jag det och det tror jag alla som är inblandade i detta underbara projekt vill.