Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bokmässan. Arkivbild: Fredrik Sandberg, TT

Simon Wiesenthal-centret: "Stoppa Nya Tider på Bokmässan, Löfven"

Simon Wiesenthal-centret i Paris vädjar till statsminister Stefan Löfven att han stoppar Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg.

Turerna kring den högerextrema tidskriften Nya Tiders medverkan på Bokmässan i Göteborg fortsätter och har nu fått internationell spridning.

Bokmässans VD: "Lätt att vara efterklok"

Nu går Simon Wiesenthal-centret i Paris (den internationella judiska organisationen för mänskliga rättigheter) ut i ett öppet brev och kräver att den svenska statsministern Stefan Löfven stoppar Nya Tiders medverkan, något som DN var först om att rapportera.

Shimon Samuels, centrets chef för internationella relationer, skriver i brevet att Nya TIders "hatuppviglare" är en fara för allmänheten, särskilt för ungdomar som vistas på mässan.

”Rekryteringen av ensamma gärningsmän – från er granne Norges Breivik till jihadistisk terror över hela Europa – börjar med ordet, skrivet eller elektroniskt”, skriver han i brevet, som kan läsas i sin helhet här.

KRÖNIKA: Emanuel Karlsten om turerna kring Nya Tider

Shimon Samuels säger till DN att många bokmässor har regler mot grupper som uppmanar till våld och intolerans.

– Göteborgs bokmässa är Skandinaviens största, och en väldigt viktig bokmässa. Den har ett stort antal väldigt värdefulla föreläsningar och möten, men bland dessa finns nu Vávra Suk som har tagit ställning på sätt som borde bryta mot kontraktet på de flesta bokmässor. Det finns många frågor att ställa – har inte Göteborgs bokmässa några restriktioner mot hat och våld i sina kontrakt? Och i så fall, varför har de inte det, när många andra mässor har det? säger Shimon Samuels till DN.