Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Simon och ekarna<br>filmas i Göteborg

Filmen som bygger på Marianne Fredrikssons bok Simon och ekarna börjar spelas in i Göteborg nästa år.
Det bekräftar producenten Christer Nilson, Götafilm i Göteborg för GP. Han gör filmen i samarbete med danske producenten Per Holst, den senare med succéer som Pelle Erövraren, Lust och fägring stor och Jag är Dina. Holst har rättigheten till filmen och under det senaste halvåret har duon diskuterat ett samarbete om projektet.
- Vi ligger långt framme och räknar med att dra igång inspelningen under nästa år, säger Per Holst till GP.
Ett första manus, skrivet av holländskan Marnie Blok, finns redan.
- En begåvad författare, skådespelare från början, som vi tror mycket på. Att skriva manus på en så fantastisk bok som Simon och ekarna handlar mycket om att kunna göra ett filmiskt urval, säger Christer Nilson.
Han säger vidare att det känns stort att göra film av boken som skrevs av nyligen bortgångna Marianne
Fredriksson.
- En oerhört uppskattad författare. Boken är en av de mest sålda i världen, utgiven i 33 länder och älskad av väldigt många. Att i det läget ge sig på att göra film förpliktigar, det känns både spännande och ansvarsfullt.
Christer Nilson säger att det inte kommer att sparas på krutet. Budgeten är beräknad till 35-40 miljoner kronor, en normal svensk spelfilm ligger på ungefär hälften. Finansiärer och samarbetspartners är på gång, bland annat Svenska filminstitutet, tysk och norsk television.
Christer Nilsson tror att inspelningen kan starta under sensommaren, hösten, nästa år. Förberedelserna blir omfattande.
- Boken, som till stor del utspelas i Göteborg, tar sin början under efterkrigstiden. Det är bara att titta sig omkring - det är mycket som har förändrats. Men vår ambition är att till så stor del som möjligt göra inspelningarna på de platser där de utspelas i boken, Göteborg och Bohuslän, säger Christer Nilson.
Vilka skådespelare är aktuella?
- Så långt har vi inte kommit, det är nästa steg i ett ganska omfattande arbete, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.