Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Silverosa

I vår samarbetar hon med Lukas Moodysson och hon tar sig gärna an ämnen som identitet, fördomar, norm och utanförskap. Anna Byvald driver sedan 2005 produktionsbolaget Silverosa.
I grunden är hon utbildad konstnär, och sysslade med konst och animation innan hon gick vidare till producentyrket. Hon startade eget eftersom det då inte fanns något annat bolag som representerade den film som hon ville göra.
Med sig i bagaget har hon ett intresse för att utforska personligt och ifrågasätta.

Vad är Silverosas ambitioner?

- Jag återkommer nästan alltid till vissa ämnen som intresserar mig av oavsett medium. Generellt dras jag till projekt som ställer etiska och moraliska frågor.
Genom att driva ett litet bolag kan hon jobba mer "lekfullt, ärligt, rått och passionerat". Lägre kostnader gör att hon kan ta högre risker och satsa på annat än det helt kommersiella.
- Jag har ett annat kontaktnät och arbetar med kreatörer som ofta i sin tur arbetar gränsöverskridande mellan olika konstformer.
En bra svensk film ska beröra och skapa eftertanke, menar hon. Nyligen vann Maggie vaknar på balkongen, producerad av Silverosa, en guldbagge för bästa dokumentär. Filmen är regisserad av Beatrice "Maggie" Andersson, Ester Martin Bergsmark och Mark Hammarberg med Lukas Moodysson som dramaturg.
I vår fortsätter Anna Byvald samarbetet med paret Moodysson. De producerar tillsammans dokumentären Jakten på Bernhard, om den svåråtkomlige änkemannen Bernhard Redenstedt i Lund och hans vana att sätta upp lappar på stan. Regisserar gör serietecknaren och filmaren David Liljemark. Anna Byvald arbetar också med Beata Konar, som ligger bakom uppmärksammade tv-visade dokumentärer som Olga - en liten film om ensamhet och Mer än bara en Svensson. Du är makalös!,en av de två kortfilmer Silverosa producerat med Johan Holtzberg visas på filmfestivalen i helgen.

Bästa film 2008?

- Burma VJ, av Anders /Ostergaard, den visas också på Göteborg filmfestival. Se den!
Anna Byvald har dessutom knutit en författare och en filosof till bolaget för en kommande spelfilm av det längre formatet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.