Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Silvana Imam: "Ärligt, sluta döda oss"

I sommarens sista Sommar i P1 riktar Silvana Imam en uppmaning till lyssnarna om att förföljelsen av HBTQ-personer måste få ett slut.

Med utgångspunkt i masskjutningen i Orlando i början av juni riktar Silvana Imam en kraftfull uppmaning till lyssnarna i sitt sommarprat: "Ärligt, sluta döda oss."

Hon börjar med att berätta om queerklubben Högkvarteret i Stockholm, som blev hennes och andra inom HBTQ-världens fristad när den öppnade 2009. Där hade Silvana Imam till exempel releasefesten för sitt första mixtape, som hon kopierade upp på CD-R-skivor och sålde för 50 kronor styck.

"Totalt mörker"

En liknande fristad var klubben Pulse i Orlando, där en gärningsman sköt ihjäl 49 personer den 12 juni, och skadade många fler. 

Silvana Imam frågades om skjutningen i en intervju kort efter dådet, men valde att lämna intervjun på grund av hur frågan var formulerad. I sitt sommarprat svarar hon: "Jag känner totalt mörker. De som mördades där är folk som har krigat för rätten till att leva."

Hon fortsätter:

"Att vara HBTQ är vara under konstant hot."

Vill inte romantisera

De förföljelser som drabbar HBTQ-personer gör att de snabbt lär sig att de är hatade av samhället, säger Imam i sitt sommarprat, och det gör att de är beroende av platser som Högkvarteret och Pulse.

Hon riktar kritik mot alla som romantiserar den kamp HBTQ-personer tvingas utkämpa, och den styrka som kommer med det. 

"Det är inte fett att behöva kriga för den du är. Ärligt, sluta döda oss."

Familjens flykt

Imam pratar också om sina släktingar som flytt från kriget i Syrien. Hennes kusin Rasha tvingades fly med sina två söner på en gummibåt över Medelhavet.

Två av Imams kusiner från Homs har tidigare flytt till Sverige. De har bott i Sverige i ett halvår utan att ha haft någon kontakt med Imam. Under Silvana Imams spelning på Malmöfestivalen i fredags kväll dök kusinerna plötsligt upp i publiken.

"Det här är helt sjukt" sa en chockad Imam efter att kusinerna kommit upp på scenen, "vi har inte setts sen jag var i Syrien för sex år sedan."