Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Konstnären Sigrid Hjertén i sin ateljé 1934. Arkivbild.

Sigrid Hjertén-tavla slår nytt rekord

Sigrid Hjerténs ”Iván i fåtöljen” har sålts för 10,76 miljoner kronor. Det är nytt rekord för en Hjertén-målning.

”Iván i fåtöljen” var Bukowskis självklara huvudnummer under onsdagskvällens auktion i Stockholm. För första gången skulle den över hundra år gamla målningen säljas och när klubban slog ner i bordet var det nya rekordet ett faktum.

"Den vinnande budgivaren kom in sent i budstriden med ett telefonbud på 7,6 miljoner. Rekordet klubbades efter en intensiv budgivning med både svenska och internationella budgivare", skriver Sara Bourke, pressansvarig på Bukowski, i ett mejl till TT.

Intresset för Sigrid Hjertén växt sig allt större och hon är i dag den tredje bäst betalda modernisten på den svenska konstmarknaden. ”Iván i fåtöljen” föreställer Hjerténs och maken Isaac Grünewalds fyra år gamla son som sitter tillbakalutad i en röd fåtölj i parets våning på Katarinavägen i Stockholm. Under våren var tavlan en del av den uppmärksammade utställningen” Sigrid Hjertén – en mästerlig kolorist” på Prins Eugens Waldemarsudde.

Det tidigare rekordet innehar verket ”Hamnbild – utsikt från ateljén mot Stadsgårdskajen, Stockholm", som klubbades för 7,6 miljoner på en auktion 2010.