Siewert Öholm död

Programledaren Siewert Öholm har avlidit, uppger familjen för TT. Han blev 77 år gammal. – Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på, skrev han på Facebook innan han gick bort.

ANNONS
|

Journalisten, tv-profilen och debattören Siewert Öholm fick diagnosen levercancer första gången 2013 och friskförklarades. Men sjukdomen har kommit tillbaka och plötsligt förvärrats, skriverNöjesbladet. Familjen samlades och vakade över honom i över en vecka.

”Jag ser att mitt liv håller på att rinna ut. Jag är inte rädd, jag vet vad jag tror på, jag är trygg. Jag tror heller inte att Gud, när vi möts, behöver kommunicera genom Facebook. Tack vänner och följare”, skrev han som en sista farväl på Facebook.

Han uppges ha dött på onsdagsmorgonen, enligt TT.

Ledde debattprogram

Siewert Öholm var tidigare programledare för bland annat SVT:s "Kvällsöppet", "Nattcafé" och "Svar direkt".

ANNONS

"Alltid obeveklig och passionerad skapade han tv-historia. Hans orädda sätt att leda debattprogram har varit stilbildande och han har inspirerat många programledare och redaktioner att inte ge sig utan kräva 'Svar direkt'", skrevHanna Stjärne i en kommentar till TT.

Hankom till Sveriges Television på 1970-talet där han till en början ledde allsångsprogrammet "Hela kyrkan sjunger".

Han har också gjort sig känd som debattör och kolumnist för bland annat den kristna tidningen Dagen. Han har bland tagit ställning för moralkonservativa värderingar, motstånd mot abort och homoäktenskap.

"Blev riktigt, riktigt ledsen"

Något som följt honom genom karriären är en klassisk intervju med Anders Tengner, då 23 år gammal och chefredaktör för OKEJ i programmet "Raka svar". Tengner fick många tuffa frågor av Öholm om hårdrocken som beskrevs som farlig, våldsam och ond. I en intervju med Expressen berättar nu Tengner om mötet och sorgen.

– Det är lite märkligt, Siewert har gjort så otroligt mycket tv och annat men han kommer bli ihågkommen för att han stod och skällde ut en 23-årig hårdrockare, säger han till Expressen.

–Det är sorgligt när människor tynar bort i cancer. Jag blev riktigt, riktigt ledsen, sa han till tidningen.

ANNONS