Siesta – bara första festivaloffret?

ANNONS
|

I tisdags kom beskedet. Siestafestivalen ställs in, och därmed också Håkan Hellströms tänkta turnépremiär. Men till skillnad från de 2 400 personer som köpt biljett till festivalen kommer Håkan, Glasvegas och de andra artisterna troligen att gå skadeslösa ur alltihop. Full betalning före festivalens början brukar vara standard, och gagerna måste ut även om festivalen fryser inne.

- Nu ligger allt fokus på att rädda vår förening och att hitta en lösning för att kunna ersätta biljettköparna, betonade Micke Fredholm, festivalgeneral och föreståndare för kulturföreningen Markan som arrangerar Siestafestivalen, vid en lätt förvirrad presskonferens som med klent ljud streamades via Bambuser.

ANNONS

Så mycket stod klart att kulturföreningen i Hässleholm saknar pengar för att ersätta biljettköparna, som betalat mellan 1195 och 1395 kronor för sina biljetter, men att föreningen hoppas på en lösning med något slags kompensation för besökarna. Hur man därigenom ska lyckas undvika konkurs, eller hur den lösningen kan komma att se ut, var igår oklart.

- Med 2 400 sålda biljetter var det inte försvarligt att fortsätta, sade Micke Fredholm och berättade att föreningen – som budgeterat för närmare 8000 besökare – troligen hade landat på en förlust kring fyra-fem miljoner kronor om man inte dragit i handbromsen.

I Borlänge ser läget radikalt annorlunda ut. Där siktar Peace & Love på en folkfest, trots fjolårets praktfiasko med Rihanna.

- Vi förbereder som bäst vår festival och märker av ett stort stöd från folket i Dalarna, säger festivalens presschef Ronny Mattsson, som trots allt blev "uppriktigt ledsen" när Siesta ställdes in.

- Under de senaste åren har vi sett Hultsfred och Arvika gå samma öde till mötes. Vi är branschkollegor och kanske konkurrenter ibland men när man kokar ner allt så är vi människor som brinner för det vi gör.

Hur bedömer du festivalläget i Sverige inför sommaren 2013?

ANNONS

- Det är och har varit en tuff bransch i många år. Festivalläget i Sverige är nog något som får utvärderas i höst.

Totte Lundgren på Kulturbolaget, som bland annat arrangerar hårdrocksfestivalen Metaltown, är dock beredd att avkunna dom redan nu.

- Det finns för många musikfestivaler i Sverige, och jag tror inte att Siesta som hade ett väldigt bra program är den sista festivalen som tvingas slå igen ... det blir säkert fler offer i sommar.

Totte Lundgren tror att de riktigt breda festivalerna konkurrerar ut varandra och menar att hårt nischade festivaler som Summerburst och Metaltown, som i år växt till tre dagar, har betydligt bättre förutsättningar att lyckas.

- Metaltown bara tuffar på, vi räknar med runt 18000 besökare per dag.

TIPS FÖR "BLÅSTA" BILJETTKÖPARE

Framställ dina krav, kostnad för biljett, skriftligen till festivalens arrangör. Hänvisa till Konsumenttjänstlagens tvingande bestämmelser.

Kontakta Allmänna reklamationsnämnden om ingen lösning nås.

Följ händelseutvecklingen på festivalens egen hemsida.

Vid eventuell konkurs framställ dina krav till utsedd konkursförvaltare.

Källa: Konsument Göteborg

ANNONS