Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

M Night Shyamalan avslutar sin filmtrilogi efter 19 år. Men han säger att man inte behöver ha sett "Unbreakable" och "Split" för att uppskatta nya "Glass". Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Shyamalan sätter punkt för filmtrilogi

För 19 år sedan kom M Night Shyamalans ”Unbreakable”. Redan då sade han att det var första delen i en trilogi, men de andra delarna dröjde ordentligt.

Den tredje och avslutande filmen heter ”Glass” och tar vid där film nummer två, ”Split” (2016), slutade. Bruce Willis och Samuel L Jackson återkommer i sina roller från den första filmen, som två män som tror att de är superhjältar av serietidningsmodell. James McAvoy repriserar sin roll från ”Split”, som en man med en rad olika personligheter.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

De hamnar alla tre på ett mentalsjukhus, där en psykolog försöker få dem att inse att de bara inbillar sig att de är superhjältar. Eller är det verkligen inbillning?

De tre delarna har alltså kommit 2000, 2016 och nu 2019. Måste man ha sett de två tidigare för att se ”Glass”? M Night Shyamalan skakar på huvudet.

- De som bara sett ”Unbreakable” gillar den nya filmen, de som bara sett ”Split” gillar den och de som inte sett de två tidigare gillar den. Kanske missar du litegrann, men det gör inget. Det här är en film om tre personer som tror att de är serietidningsfigurer och de hamnar på ett sinnessjukhus där man ägnar sig åt att behandla människor som tror att de är serietidningshjältar, vilket är ett växande problem i världen. Och tre av dem rymmer.

Försvunnen humor

Shyamalan har haft grundstoryn i huvudet under alla de år som gått. Några förändringar har det förstås blivit, och han har inte sett om ”Unbreakable” för inspiration.

- Jag ville inte känna att jag kopierade mig själv, så jag började med att bara skriva. Jag gick sedan tillbaka och läste om manuset till ”Unbreakable”. Och det var kul, för det fanns mycket humor i det som jag hade tagit bort från den färdiga filmen, och som jag hade glömt fanns där. Då var jag inte riktigt bekväm med humor, det är jag mycket bättre på nu.

Inte heller Samuel L Jackson behövde gå tillbaka till ”Unbreakable”.

- För jag ser ändå om den en gång om året. Det finns olika orsaker till det, men grunden är att jag tycker att det är en bra film, säger han.

"Pantsatt mitt hus"

Även om ”Glass” på ett sätt är en superhjältefilm finns det inte några likheter med exempelvis Marvel-filmerna. Och Shyamalan skulle inte vilja göra en sådan – han ser sig inte som "en teknisk kille som gillar att göra explosioner".

- Det är inte min starka sida. Det här är lite mer av ”Gökboet”: den utspelas till stor del på ett enda ställe, och det finns en dialogscen som är elva minuter lång. Den är väldigt annorlunda och jag hoppas att publiken vill ha det. Det här är en psykologisk thriller, säger han.

Och nu är trilogin slut. Shyamalan gör inte fler filmer på det här temat.

- Nej, bara att prata om det får mig att känna att jag inte vill. Vem vet, ”Glass” kanske inte får någon publik. Kanske tycker folk att den är för tråkig. Och det är ok, man kan inte låta sig motiveras av vad som kan komma att gå bra eller inte. Att vara konstnär innebär att du ställer ut dig till beskådande och det är så det ska vara. För ”Glass” har jag pantsatt mitt hus för att få pengar till, och skådespelarna arbetade för mindre lön än de är vana vid. Men de kommer att få betalt. Om man jobbar på det här sättet ger det bättre resultat. Ju bättre jobb vi alla gör, desto mer betalt.

"Glass" får svensk biopremiär den 18 januari.