Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Fredrik Nystedt/Rockfoto.nu

Sexuellt ofredande i publiken under Way out West

Fredagen på Way out West summeras av polisen med en anmälan om sexuellt ofredande i publiken under Major Lazer, tre fall av fylleri och fem narkotikabrott.

Under Way out Wests andra dag i Slottsskogen samlades runt 30 000 besökare i området för att lyssna på bland andra Sabina Ddumba, Mø och Major Lazer. Enligt polisen har kvällen varit relativt lugn, även om det förekommit en del brott.

– Vår rapport sammanfattar fredagen överlag som en bra dag i Slottsskogen med en god stämning, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i Region Väst. 

Sammantaget har tre personer omhändertagits för fylla under kvällen, och fem anmälningar har gjorts om narkotikabrott. Ett sexuellt ofredande har också anmälts under kvällen.

– Det kom in en anmälan om ett sexuellt ofredande i publikhavet, berättar Peter Adlersson.

"Ville anmäla för statistikens skull"

Till GP berättar jourhavande kommissarie att kvinnan, som är i 25-årsåldern, anmälde övergreppet dagen efter. Händelsen ska ha inträffat under Major Lazers spelning som var den sista konserten på Way out west under fredagen.

– Hon ringde in idag och ville anmäla för statistikens skull. Vi har inte jättemycket att gå på tyvärr, i stort sett ingenting.

Förövaren ska ha varit en ensam gärningsman som försvann snabbt från platsen. På grund av den stora mängden besökare gick det dock inte att gripa förövaren.

– Vi spanade på området, men eftersom det här skett i publiken så blev det svårt att hitta personen, säger Peter Adlersson.

Arrangören: "Vidrigt samhällsproblem"

Även under premiärkvällen på torsdagen anmäldes ett fall av sexuellt ofredande på festivalområdet. Enligt arrangören Luger har det i skrivande stund anmälts tre sexuella ofredanden under Way out west totalt.

– Jag tycker det är djupt beklagligt att ofredanden sker. Det är ett vidrigt samhällsproblem som måste jobbas bort på alla plan, säger Joakim Skoglund på Luger.

Arrangören uppmuntrar besökarna att polisanmäla alla övergrepp som sker under festivalen.

– Genom att polisanmäla visar man tydligt att det är ett brott. Just i de här frågorna kanske det är extra viktigt att de registreras som brottsliga handlingar så inte någon där ute lever i en illusion om att det är något som på något sätt skulle vara det minsta okej, att ofreda en annan människa.

Rekordhög säkerhet i år

Tidigare har GP skrivit om den rekordhöga säkerheten under Way out West, där bland annat åtgärder gjorts för att förebygga sexualbrott. Efter torsdagens festival kunde även då konstateras att ett fall av sexuellt ofredande förekommit. Gärningsmannen kunde i det fallet gripas på platsen.  

LÄS MER: Bråk med ordningsvakt under första dagen på Way out West

Enligt polisens presstalesperson Ulla Brehm är festivalen inte historiskt sett en stökig sådan, men hon menar på att polisen har tagit in erfarenheter från andra festivaler för att förebygga till exempel sexuella övergrepp. 

– Vi blundar inte för det som sker, utan har tagit fram riktlinjer för det här tillsammans med kommun och arrangörerna.