Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Simon Settergren har snart biopremiär med filmen "Kungen av Atlantis".

Settergrens pappa var "Kungen av Atlantis"

Simon Settergren har producerat, skrivit och spelar i "Kungen av Atlantis", en film om faderskärlek, frigörelse och schizofreni. Skildringen bygger på hans egen uppväxt, och är en sorts kärleksbrev till hans pappa.

Den ansvarsfulle Samuel har länge fått fungera som ensam förälder åt sin pappa som lider av schizofreni – en pappa som bygger en stor del av sin vardag på föreställningen om att han är kung på den mytomspunna ön Atlantis.

Ansvaret och kärleken till pappan får Samuel att försaka det mesta, och i stället för att plugga i London tillbringar han sina dagar med att skura golv som timanställd på Tempo. Men när Samuel träffar Cleo, en världsvan tjej nyss hemkommen från Nairobi, bestämmer han sig för att försöka frigöra sig från sitt bundna liv.

Skam och ensamhet

Till stor del bygger "Kungen av Atlantis", som har biopremiär 1 mars, på Simon Settergrens personliga historia av att växa upp med en pappa som har diagnosen schizofreni.

- Jag kände stor skam och ensamhet under min uppväxt på grund av min pappas sjukdom. Men för några år sedan insåg jag att jag ville göra något konstruktivt av mina erfarenheter. Visst har jag tagit mig konstnärliga friheter, men den emotionella resan som skildras har jag upplevt.

Simons pappa, som precis som Philip Zandéns karaktär i filmen trodde sig vara kungen av Atlantis, var till en början orolig inför att se sig själv och sin sjukdom skildras i film. Även han har känt stor skam över den schizofreni han lever med, säger Settergren. Det är en skam som han hoppas att filmen kan hjälpa till att stävja, framför allt genom den humor som genomsyrar filmen.

Värme före mörker

- När jag visade filmen var pappa den som skrattade högst. Nu är han jättestolt och går omkring och berättar för alla möjliga. Det är egentligen det bästa betyget jag kunde få.

Att det skulle bli en film med värme, i stället för en mörk skildring av en komplex och allvarlig sjukdom, stod klart tidigt för Simon Settergren och Ursula Fogelström som har skrivit filmen. "Utan henne hade det aldrig gått", tillägger han.

- När man pratar psykisk ohälsa gör man det ofta på ett väldigt allvarligt sätt, men jag tror inte att det måste vara så. Med humor kan man avdramatisera och läka, det är ju så skönt att kunna skratta, säger han.

Simon Settergren vill gärna lyfta fram andra än sig själv, som regissörerna Marina Nyström och Soni Jorgensen, och fotografen Nils Croné. Men det är svårt att bortse från Settergren, som förutom att stå för manus har producerat och spelar huvudroll.

Pappa på scen

TT: Har dina förväntningar på vad filmen skulle bli infriats?

- Vi hade en förhandsvisning härom veckan där publikreaktionerna var helt fantastiska. Pappa var också där och fick gå upp på scen till stående ovationer. Den kärleken jag kände där överträffade faktiskt alla mina förväntningar.