Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Justin Bieber tar en selfie tillsammans med ett fan i Los Angeles. Men nyligen meddelade popstjärna att han bestämt sig för att sluta ställa upp på bilder med sina beundrare.

Selfieförbud väcker fansens vrede

Är stjärnorna skyldiga sina fans att ställa upp på bild? Frågan delar underhållningsvärlden när namn som Justin Bieber och Amy Schumer infört selfieförbud.

Komikern Amy Schumer skämtar rått om sitt sexliv i den populära tv-serien "Inside Amy Schumer". På sociala medier visar hon en mjukare sida. Hennes Instagram-konto, som har över fyra miljoner följare, uppdateras regelbundet med osminkade vardagsbilder.

Men i början av maj dyker det plötsligt upp en bild på en okänd man i hennes flöde. Enligt Schumer har han trängt sig på henne och krävt att få ta en bild. När hon vägrar svarar mannen: "Det här är Amerika och vi har betalat för dig".

Schumer blir så skrämd av händelsen att hon bestämmer sig för att bara låta sig fotograferas tillsammans med sina fans i undantagsfall.

Även Justin Bieber är generös med privata bilder på Instagram. Men bara drygt en vecka efter Amy Schumers fan-incident låter även han meddela att trycket från beundrarna har blivit för hårt. Han har därför bestämt sig för att inte längre ställa upp på bild med sina fans.

Reaktionerna blir kraftiga. I ett inlägg, som Bieber själv väljer att dela, skriver en person att han inte kan förvänta sig att leva ett "normalt" liv som stjärna. Att ställa upp på bild ingår i jobbet.

Nanna Gillberg är forskare på GRI vid Handelshögskolan i Göteborg och har skrivit boken "Uppmärksamhetssamhället". Hon konstaterar att intimitet har blivit en värdefull valuta i sociala medier för stjärnor som ägnar sig åt personligt varumärkesbyggande.

– Det handlar om en vilja att framställa sig som autentisk. Kändisen säljer sitt jag och vill ge intryck av att relationen med följarna är genuin, säger Nanna Gillberg och påpekar att det därför inte är så konstigt det ibland uppstår märkliga situationer när fansen stöter ihop med sina idoler på gatan.

– De tror helt enkelt att det finns ett kompisförhållande.

Enligt Nanna Gillberg kan det vara komplicerat för den digitalt strategiska stjärnan att navigera i den analoga verkligheten.

– Där har du ingen kontroll. Dessutom måste du vara rolig, snygg, härlig och generös med dig själv. Bakom skärmen kan du låtsas att du är det. I verkligheten vill man kanske inte vara med och reproducera den bild man själv har skapat.

Nanna Gillberg säger att gränserna när det gäller integritet i det digitala landskapet hela tiden passeras. När heminspelade sexfilmer med berömda människor läckte på nätet kring millennieskiftet kämpade stjärnorna för att stoppa spridningen. Men allt sedan tv-personligheten Kim Kardashian lyckades skapa ett kändisskap kring en privat sexfilm är situationen mer komplex.

Nyligen meddelade Los Angeles-bandet Yacht på Facebook att en privat sexvideo med gruppens två medlemmar hade läckt på nätet och att de nu var förtvivlade. Mindre än ett dygn senare avslöjades att Yacht hade bluffat för att generera publicitet.

Enligt tekniksajten The Verge visar händelsen att det är närmast omöjligt att kontrollera en berättelse när den hamnar på nätet.

Frågan är då hur framtiden på området ser ut?

– Kanske integritet blir nästa stora grej, säger Nanna Gillberg och skrattar.