Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Programledaren Petra Mede inledde med Bollywooddans vid Guldbaggegalan i Stockholm på måndagen.

Sebbe årets bästa film

Guldbaggegalan på Cirkus i Stockholm är över. Sebbe har fått baggen för årets bästa film.

Det blev filmen Sebbe, en skildring av den svenska underklassen, som vann guldbaggen för årets bästa film. Filmen är regisserad av Babak Najafi, huvudrollen som Sebbe spelas av Sebastian Hjort af Ornäs.

Petra Mede ledde kvällens gala och gjorde entré i ett bollywoodnummer, med en text som doftade mer schlager än humor. Det är nog inte så att Ricky Gervais eller Hugh Jackman vrider sig av oro.

Kvällens första bagge, den för bästa manliga biroll, gick till Peter Dalle. Efter det har Cornelis Vreeswijk hyllats av ett sångnummer av bland andra Pernilla Andersson och Titiyo.

Bland förhandsfavoriterna i kväll finns Pernilla Augusts Svinalängorna Lisa Langseths Till det som är vackert. Lisa Langseth fick mycket riktigt också en bagge för bästa manus. Pernilla August fick bagge för bästa regi.

Den prestigefyllda hedersbaggen tilldelades skådespelerskan Mona Malm som dessutom fyller år just i kväll.

Galan har också föregåtts av Helena Bergströms angrepp på både filmkritiker och Svenska filminstitutet. Det gick så långt att Helena Bergström hotade att inte dyka upp på galan. Så blev det inte. Hon och maken Colin Nutleys film Änglagård 3 fick dock Biopublikens pris. Bergström tog emot priset tillsammans med Rickard Wolff.

Bild: Bild: Anders Wiklund
Bild: Bild: Anders Wiklund
Bild: Bild: Anders Wiklund

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.