Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Huka er i biosalongerna! Alienmonstret gör comeback i Ridley Scotts nya "Alien: Covenant". Pressbild.

Se upp – Alienmonstret är tillbaka!

Tidernas läskigaste filmmonster gör comeback. I "Alien: Covenant" gjuter regissören Ridley Scott nytt liv i den ikoniska skräckfiguren. Samtidigt har svenska Noomi Rapace reducerats till ett foto i historien.

I ”Prometheus” hade hon en av huvudrollerna – i fortsättningen ”Alien: Covenant” förekommer hon bara på ett fotografi.

Det innebär inte att Ridley Scott har tröttnat på att arbeta med Noomi Rapace. Tvärtom.

- Jag producerar ju tv-serien ”Taboo”. Där ska Noomi spela mamma till Tom Hardy i nästa säsong, säger den snart 80-årige regissören till TT.

Tio år senare

Hur denna till synes omöjliga ekvation ska gå till utvecklar han inte (Hardy är 40 år gammal och Rapace 38), men vi kan anta att det handlar om tillbakablickar till huvudpersonens barndom. Däremot berättar han om varför karaktären Elizabeth Shaw i princip har försvunnit mellan ”Prometheus” och ”Alien: Covenant”.

- Den nya filmen utspelas ju tio år senare, och det passade berättelsen att Shaw har försvunnit på det sätt hon gjort. På ett sätt är hon ju hela tiden närvarande, och kan sägas driva handlingen framåt.

I den nya filmen möter vi besättningen på rymdskeppet Covenant. De är på väg till en koloni med ett par tusen sovande kolonisatörer när de lockas landa på en främmande planet. Där möter de androiden David (Michael Fassbender), som överlevde händelserna i ”Prometheus”. Men de möter också oväntade faror – och nu gör tidernas läskigaste filmmonster comeback. Just det, Alienmonstret är tillbaka.

- Ja, det har ju blivit något av ett ikoniskt monster, säger Ridley Scott.

Oövervinnerligt jättemonster

1979 skrämde han slag på biopubliken inte bara genom att låta ett litet monster spränga sig ut genom John Hurts bröstkorg, utan också genom att i ”Alien” introducera det dreglande, blodtörstiga och till synes oövervinnerliga jättemonstret. Efter ”Alien” gjordes det tre uppföljare där Scott inte var involverad.

- Jag kände att grundtemat i berättelsen hade försvunnit. Det var därför jag ville återvända till den, och berätta om vad som hände före min ”Alien”-film. Det finns grundläggande teman om skapande och ifall det finns en gud och om vad eller vem detta i så fall är. Det var det jag ville berätta mer om.

Nu har det kommit två så kallade prequels. Hur många fler filmer blir det innan vi är framme där den första filmen började?

- Jag vet inte. Berättelsen skriver sig själv. Det kan bli en film till, det kan bli fler.

Någon tanke på att slå av på takten har Ridley Scott inte. Samtidigt som han är involverad som producent i en rad filmer och tv-projekt har han framför sig först kidnappningsdramat ”All the money in the world” och därefter en filmatisering av Don Winslows hyllade bok ”The cartel”.

- Jag älskar mitt jobb. Så enkelt är det. Det finns inte på kartan att jag skulle lägga av ännu, säger han.