Se bilderna från stödgalan för MUG på Pustervik

Ebbot, Steget och Ulf Dageby var bara några av artisterna som samlades under torsdagen för att spela in pengar åt den krisande musikaffären Musik utan gränser (MUG).
GP:s bildredaktör Måns Langhjelm tog sig till Pustervik för att dokumentera stödgalan för en av pelarna i Göteborgs musikinfrastruktur.

ANNONS
|

”Hög medelålder här”, säger den yngre kollegan när han äntrar lokalen utan att kanske tänka på hur gammal jag är. Den inledande dåliga stämningen till trots får man konstatera att det är jämn åldersspridning inne på Pustervik på torsdagen, med de äldsta damerna längst fram vid scen.

Syftet till varför så många har samlats är förstås beklagligt. Den legendariska musikaffärsägaren Bruce Emms gick bort i cancer för två år sedan. Sedan dess har hans dotter Helena Emms kämpat för att Musik utan gränser (MUG) ska överleva. I en intervju nyligen förklarade hon att musikaffären går runt men behöver en punktinsats för att kunna komma ikapp ekonomiskt efter att grundaren Bruce Emms var sjuk och frånvarande från butiken

ANNONS

– Jag är en Emms och vi ger oss aldrig. Jag vill att MUG ska fortsätta vara ett familjeföretag i minst femtio år till, sade hon då.

Daniel Gilbert om skulden till MUG

Trots allvaret blir det en gemytlig kväll. Peter Apelgren och Stefan Livh ”Rally”-kör från scen, takterna från radiofredagarna sitter i. Någon slags dragning där musikattiraljer ska lottas ut är förvisso en seg historia, men musikaliskt slår Arvid Nero an takten och sätter ett högt tempo.

Stadiga killar som Arvingarna och Ulf Dageby skakar ytterligare liv i kvällen och jag trodde nog aldrig att jag skulle stå och smådigga till ”Eloise” på Pustervik, men här är vi nu. Fina Steget tar vid och när Daniel Gilbert kommer upp på scen och ansluter blir mysfaktorn i det närmaste total.

Gilbert är som vanligt charmigt disträ och påminner oss om vad kvällen egentligen handlar om när han medger hur mycket pengar han personligen är skyldig MUG. Skämtsamt frågar han om det till och med är hans fel att den här kvällen behövdes.

Kärleken till musikaffären och familjen Emms fortsätter alltså med oförminskad styrka och om någon tvivlar på betydelsen MUG har haft för Göteborgs musikliv är det vida spektret av artister på scen under kvällen beviset.

ANNONS

Texten har uppdaterats med ett förtydligande om vart pengarna från stödgalan ska gå.

Fler texter om Bruce Emms och MUG:

LÄS MER:Theodor Jensen spelar för krisande musikbutiken MUG

LÄS MER:Klassiska musikaffären MUG i kris – stödgala på Pustervik

LÄS MER:Elvis Costello hyllade MUG efter spontanbesöket i butiken

LÄS MER:Bruce Emms på MUG är död – ”Cheers Bruce, tack för allt”

LÄS MER:Ikoniska rockbandet återförenat i Göteborg

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP:s kulturredaktion tipsar om veckans snackisar, händelser och guidar dig till Göteborgs kulturliv.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS