Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Scorupco och Hellenius kärlekspar i ny komedi

En kärlekshistoria. En klasskrock. En fiskskjorta. Sommar, sol och västkust, en något överårig Björn Borg-kopia samt David Hellenius. Det är innehållet i Micke & Veronica, där Hellenius gör sin första huvudroll.

De sitter bekvämt tillbakalutade i stolarna hos Film i Väst, David Hellenius och producenten Lena Rehnberg. Uppvärmda efter flera dagars pressdagar och morgonsoffor med Micke & Veronica i fokus. Och sedan ännu längre tillbaka – David och Lena har jobbat ihop i flera andra filmer. Faktiskt i alla de tre långfilmer Lenas bolag StellaNova producerat tidigare: Sommaren med Göran, En gång i Phuket och Monica Z.

Efter att ha agerat skivbolagsdirektör i Monica Z gör nu David sin första huvudroll, som snickaren Micke, som finner kärleken i läkaren Veronica, spelad av Izabella Scorupco.

David Hellenius kan inte nog betona hur mycket alla rutinerade kollegor betydde när han nu fick ta klivet högst upp i rollistan.

– Det är viktigt att ha en palett av olika typer och åldrar på skådespelarna. Jag har fått otroligt mycket hjälp av alla och att få jobba med Suzanne Reuter var en dröm!

Izabella Scorupco och han fann varandra direkt och kemin mellan dem är väldigt påtaglig i filmen, som inte bara innehåller en palett när det gäller skådespelare utan även i fråga om känslor.

Det är humor och eftertänksamhet i en blandning som fått publiken att både skratta och gråta (av rörelse) vid de förhandsvisningar som ägt rum hittills.

– Vi har varit ute efter att få människor att skratta åt saker man känner igen och kan råka ut för. Som till exempel att även om man själv är stormkär är det inte så säkert att barnen och andra runtomkring gillar det, förklarar Lena Rehnberg.

David, som varit inblandad i filmprojektet ända från början, berättar om hur det var när han själv träffade sin fru, tv-profilen Renée Nyberg.

– Det är alltid bra att kratta lite där man står och det här är något man KAN. Jag har själv varit i Mickes och Veronicas situation, eftersom Renée hade barn när vi träffades. Vi ville flytta ihop men bestämde oss för att gå försiktigt fram för barnens skull – så jag bodde i källaren på radhuset i flera månader ...

Förutom humor och olika typer av igenkänning finns även ett klasstema med i bilden. Veronicas föräldrar är snuskigt rika och fisförnäma.

– Så Snickar-Micke ligger på minus redan från början, konstaterar David, som medger att det är lite pirrigt inför premiären.

– Det är så klart skitkul med bra kritik, men det man framförallt vill är att folk ska skratta och gilla det. Och OM vi får bra betyg, så hoppas jag det är för den extra botten filmen har!

.

Fakta: Micke & Veronica

  • Romantisk komedi med biopremiär 25/12.
  • Inspelad i Bohuslän och Stockholm under sommaren 2013
  • Handlar om snickaren Micke och läkaren Veronica som möts och blir blixtförälskade. Men alla är inte lika begeistrade, vilket blottas till fullo och ställs på sin spets under en solig semestervecka i Bohuslän.
  • I rollerna: David Hellenius, Izabella Scorupco, Suzanne Reuter, Claes Ljungmark, Philip Zandén, Cecilia Ljung, Dag Malmberg, Peter Magnusson med flera.
  • Manus & regi: Staffan Lindberg, producent: Lena Rehnberg

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.