Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Schumer: "Fick Beyoncés tillstånd"

I videon dansar Schumer och skådespelerskan Goldie Hawn i en djungel till sången Formation. Samtidigt härmar de Beyoncés koreografi. Videon anklagas nu på nätet för att vara ett hån mot svart kultur. Men Amy Schumer svarar: "Det var aldrig en parodi" samtidigt som hon berättar för Huffington post att hon hade Beyoncés tillstånd.

Efter att den första vågen av reaktioner lagt sig har Amy Schumers parodi på Beyoncés "Formation" fått hård kritik av såväl afroamerikaner, feminister och användare på sociala medier. Dessa menar att parodin visar på brist på förståelse för låtens budskap och därmed är rasistisk.

– Det finns ingen ursäkt i världen till att @AmySchumer inte ska veta den kulturella betydelsen av #Formation för svarta kvinnor. Jag hoppas att det här skadar hennes karriär, twittrar Victoria Weinstein.

Parodin spelades in på Hawaii där Schumer just nu befinner sig för att spela in en ny komedi. I videon deltar några av de övriga skådespelarna som kommer vara med i filmen som exempelvis Goldie Hawn, Joan Cusack och Wanda Sykes. Kvinnorna skakar sina lurviga till Beyonces hitlåt.

– Amy Schumer gjorde en parodi på Formation, en låt om hur svarta kvinnor tar tillbaka makten, med ett gäng andra vita kvinnor... vilken röra, skriver Jordan Rose på Twitter.

 

Vill återerövra kränkande ord

Popundrets hit innehåller personliga verser som refererar till Beys egna personliga historia. Referenserna kräver en viss förförståelse för amerikansk historia:  

My daddy Alabama/ Momma Louisiana/ You mix that negro with that Creole make a Texas Bama

En namnkunnig författare har försökt översätta betydelsen av Formation i en essä. Jesmyn Ward belönades med det prestigefyllda National Book Award för sin roman Rädda varje spillra (eng: Salvage the Bones) hennes kompromisslösa och lyriska roman om hur det var att leva i Mississippi i spåren av orkanen Katrina. Så här beskriver hon användandet av ordet "bama".

Hon sjunger för dem av oss svarta som växte upp i den amerikanska södern, som simmade genom orkanen Katrina, som såg världen sjunka, som svalt i två veckor efter stormens öga passerade, som lämnade våra döda flytande i våra hus. Hon sjunger för dem av oss som fördrevs, till Las Vegas, Los Angeles, till Hartford , som bodde i månader eller år eller fortfarande bor på de andra platserna, där vårt levande hjärta är bundet så tätt med ek och furu att vi knappt kan andas.

Så tillägger hon:

– Men den här låten och videon är inte bara för dem som har lämnat och de som stannade kvar. Den är för våra barn och för våra män. Den är för den svarta kvinnan i södra USA också, skriver Jesmyn Ward i essän som publicerades i den amerikanska public service-radion, NPR.

 

"Vita feminister kan vara de värsta"

Detta är alltså anledningen till att sociala medier nu svämmar över av inlägg där Amy Schumer kritiseras. En del menar att Schumers hudfärg gör saken värre.

– Det här är anledningen till att vita feminister kan vara de värsta, aktbilaga 2849373: Missar varenda poäng #formation #amyschumer, twittrar Kirsten Gerdes.

Det hela utvecklades till och med till en ny hashtag. Aktivisten och författaren Feminista Jones var den som röt ifrån och startade #AmySchumerGottaGoParty. 

Under #AmySchumerGottaGoParty häver användare i sociala medier ur sig hat mot komikerns senaste alster. Under tisdagen växer hashtaggen med snöbollseffekt.

– Verkliga bilder på mig när jag ser äckliga Amy Schumer skaka sina lurviga till Beyoncé och kalla det för komedi... sen dök Wanda upp. #AmySchumerGottaGoParty, twittrade Alaina GE och lade till en gif där en man våldsamt slänger iväg sin dator.

Även Huffington Post skriver om den växande hashtaggen.

– Amy Schumer gjorde en parodi på Formation och Twitter reagerar kraftigt, skriver Huffington Posts konto Black Voices på Twitter.

 

Schumer: "Du vet att du är den där bitchen"

Schumers representanter har inte gått att nås för en kommentar. Däremot har Schumer själv reagerat på kritiken på Instagram.

– Du vet att du är den där bitchen när du orsakar all denna kontrovers. Tack för den exklusiva releasen Tidal! Vi hade så mycket kul när vi gjorde denna hyllning. All kärlek och kvinnor inspirerar varandra #strongertogether, skrev Amy Schumer på Instagram. Själva inledningen är också tagen ur låten Formation.

 

Videon släpptes exklusivt på streamingtjänsten Tidal. Där är Beyoncé själv en exklusiv artist och hennes make Jay-Z är en av aktieägarna.

Svaret: Godkändes av Beyoncé

I efterhand har Amy Schumer svarat på kritiken, skriver Huffington Post:

- Det var aldrig en parodi. Den handlar om kvinnor som firar varandra. Beyoncés video var så inspirerande och jag skulle aldrig driva med den. Absolut inte. Jag driver med mig själv några gånger som jag alltid gör. Jag älskade varje stund när jag jobbade med dessa kvinnor, säger komikern enligt nyhetssajten.

Hon förklarar vidare att det aldrig var hennes mening att göra något annat än en hyllning till albumet "Lemonade". Dessutom berättar hon för Huffington Post att både Beyoncé och Jay-Z godkänt det hela.

- Om du kollade på det och mår något annat än bra, snälla förstå att det inte var med mening. Filmen är rolig och kvinnorna är starka och vi vill hjälpa varandra. Självklart fick jag Beyoncés och Jay-Z´s tillstånd.