Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Benjamin Ingrosso vann Melodifestivalen 2018. Arkivbild.

Schlager och Akademikris i nyhetsfokus

Kulturprofilen och Melodifestivalen. I kultur- och nöjesvärlden har nyhetsåret präglats av både schlagerfest och krisen i Svenska Akademien.

Avgående ledamöter, stadgeändringar av kungen – och ett uppskjutet Nobelpris i litteratur. När Dagens Nyheters granskning av den så kallade kulturprofilen publicerades i slutet av 2017 var det nog få som anade vilka följderna skulle bli. Men faktum är att en stor del av det gångna året i pressen präglats av nyheter om Akademiens kris.

13 000 träffar

Enligt en undersökning som TT beställt av medieanalysföretaget Retriever har kulturprofilen, som hovrätten i början av december dömde till två år och sex månaders fängelse för två våldtäkter, har under 2018 genererat 13 114 artiklar eller nyhetsinslag i svenska medier.

Det är ungefär tusen fler än Sara Danius, akademiens tidigare ständiga sekreterare. Hon avgick i våras efter de interna striderna inom Akademien, och med 12 193 träffar hamnar hon tvåa på listan över de mest omskrivna personerna inom kultur- och nöjesområdet. Totalt generade krisen i Akademien 28 114 artiklar eller nyhetsinslag.

Melodifestivalen och Avicii

Trea på listan är Tim "Avicii" Bergling, som avled i april, 28 år gammal. Den svenske dj-stjärnan genererar 12 011 träffar i undersökningen. Att det i år runt om i landet har firats att det var 100 år sedan demonregissören och filmskaparen Ingmar Bergman föddes märks också i statistiken: 10 076 träffar.

Flest träffar på listan över 2018 års mest omskrivna nöjes och kulturhändelser får dock Melodifestivalen. Benjamin Ingrosso, som vann hela klabbet med sitt bidrag "Dance you off", hamnar högt upp på listan och totalt får schlagerfestens deltävlingar och final 36 362 träffar.