Pjäser och konserter på Folkteatern 2021 och 2022

Hyllade ”Misantroperna” kommer tillbaka, danska stjärnskottet Olga Ravns ”Mitt arbete” har dramatiserats och så ska den konstnärliga ledaren Frida Röhl själv regissera höstens stora satsning – ”Rövarna”. Så blir Folkteaterns spelår när teaterlivet återvänder till Göteborg.

ANNONS

Medan de andra större teatrarna har förblivit tysta under coronapandemin har det varit oväntat bullrigt från Folkteatern. Delvis kan det förstås bero på miljardärerna Erik Selin och Petter Stordalens enorma hotellbygge som nu har börjat skymta över teaterns tak från Järntorget.

Folkteatern lever i en minst sagt otrygg vardag och kanske är det därför de har valt att göra det mesta av sin situation. Under de senaste året har de kört nyskrivna digitala verk från hela världen. De har spelat relationsdramat ”Arvet” inför åtta personer och Strindbergs ”Dödsdansen” på hemlig plats. Dessutom har de lämnat över ett fysiskt protestbrev till kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M), klädda i full riddarmundering.

ANNONS

När Folkteatern nu avslöjar sitt program för 2021 och 2022 är det tydligt att de inte heller tänker hålla igen framöver.

– Vi står mitt i en ombyggnation. Järntorget förändras och det är klart att vi lever ganska osäkert. Men vi planerar att vara där hela året och även framåt, säger Frida Röhl, konstnärlig ledare på teatern.

LÄS MER:Shakespeare, Lagerlöf och Beatles när Stadsteatern öppnar

Danska succéromanen blir pjäs i Göteborg

I augusti inleder Folkteatern med en nypremiär av tokhyllade ”Misantroperna”, som var tvungen att avbrytas på grund av covid-19.

Därefter fortsätter de med ”Mitt arbete”. Pjäsen utgår från det danska stjärnskottet Olga Ravns bok som blivit en rejäl snackis i hemlandet och som kommer i svensk översättning till hösten.

– Den handlar om den transformation som en människa genomgår. Ett perspektiv om vem du blir när du har fått barn. Vad som händer med din identitet, säger Frida Röhl och fortsätter:

– Den kommer att göras av två kvinnor som möter varandra – Nina Haber och en nyutexaminerad skådespelare som heter Anna Lundström, som var med i ”Don Quijote”.

LÄS MER:Backa teaters konstnärliga brott – nu tar Lars Melin över

”Mitt arbete” är ett samarbete med Husets Teater i Köpenhamn och har dramatiserats av Sanna Albjørk och Liv Helm. Den senare regisserar också, till Frida Röhls stora förtjusning, för hon håller inte igen på lovorden när hon beskriver Liv Helm.

ANNONS

Föreställningen har först urpremiär i Köpenhamn innan den kommer till Sverige.

– Jag tror att i Danmark går den in lite under en feministisk diskurs. Men det är väldigt olika i Köpenhamn och Sverige. Jag har suttit i en teaterstyrelse där i många år och det ska bli spännande att se vad som händer där, säger Frida Röhl.

Frida Röhl ska regissera Schillers ”Rövarna”

Själv ska den konstnärliga ledaren ge sig i kast med ”Rövarna”, den tyske författaren Friedrich Schillers första pjäs. Det är en klassiker som har överlevt från slutet av 1700-talet och som handlar om två bröder och ett rövarband.

– Den ena brorsan är lite på glid men är ändå favoriten. Den andra är aldrig älskad vad han än gör. I sin avundsjuka börjar han kuppa och gör allt tänkbart otyg för att pappan ska tycka sämre om den andre. Det slutar förstås med att alla dör.

Frida Röhl gör en fri tolkning av Schillers verk. Framförallt har hon varit framme med strykningspennan och kapat stora stycken, inte minst de ofta långa monologerna. Hon har också bytt kön på karaktärer för att komma ifrån den nästan fullständiga avsaknaden av kvinnor i originalet.

LÄS MER:Recension: ”Arvet” på Folkteatern

Det mest påtagliga är kanske ändå att teaterbesökaren kommer att få sitta i en bar och se föreställningen.

ANNONS

Är det bara scenografi eller kan man faktiskt beställa?

– Man kan faktiskt beställa. Jag tänker mycket på skillnaden att uppleva och titta på teater. Sen ska man aldrig behöva bli utpekad eller uppdragen på en scen. Men att det ändå är mer av en gemensam upplevelse. Jag tror att det finns en sån längtan nu att få vara i ett rum tillsammans och uppleva saker ihop.

LÄS MER:Folkteatern spelar ”Dödsdansen” på hemlig plats

Folkteaterns spelår 2021/2022:

Misantroperna

Nypremiär 28 augusti 2021 på Stora Scenen

Manus och regi: Jens Ohlin

Mitt arbete

Sverigepremiär 23 oktober 2021 på Lilla Scenen

Av Olga Ravn i dramatisering av Liv Helm och Sanna Albjørk

I samarbete med Husets Teater i Köpenhamn

Regi: Liv Helm

Rövarna

Premiär 12 november 2021 på Stora Scenen

Fritt efter Friedrich Schiller i bearbetning av Magnus Lindman och Frida Röhl

Regi: Frida Röhl

Dödsdansen goes VR

Spelas hösten 2021

Av August Strindberg

Idé och koncept: Anton Källrot, Ylva Olaison och Jonathan Silén (ÖGAT)

Filmisk gestaltning i VR, idé, koncept och foto: Jonathan Silén

Regi: Anton Källrot

Moderna tider

Urpremiär 26 februari 2022 på Stora Scenen

Av Charlie Chaplin i en fri bearbetning av Erik Holmström

Regi: Erik Holmström

Stortorget

Göteborgspremiär 11 mars 2022 på Lilla Scenen

Manus och regi: Guillermo Calderón

En samproduktion mellan Folkteatern och Riksteatern

Scum-manifestet

Nypremiär våren 2022 på Lilla Scenen

Av Valerie Solanas

Regi, ljus och scenografi: Erik Holmström

Gästspel på Folkteatern 2021:

Emil Carlsson Rinstad

Konsert 20 augusti kl 20.00 på Lilla Scenen

Nils Berg Cinemascope

Konsert 21 augusti kl 20.00 i Foajén

Doc Lounge

Dokumentärfilmsklubb 31 augusti, 7 september, 28 september, 4 november på Lilla Scenen

MUSICMUSICMUSIC Oversized

Konsert 4 september kl 19.30 på Lilla Scenen

Mariam the Believer

Konsert 10 och 11 september kl 20.00 på Lilla Scenen

El Perro del Mar

Konsert 21-23 september kl 20.00 i Foajén

Bokrelease: Otilia Eek

24 september kl 19.00 i Foajén

Spoken Word & Öppen Scen

29 september, 20 oktober, 15 december kl 18.30 i Foajén

I samarbete med Göteborg Poetry Slam

Viktor Skokic sextett

Konsert 30 september kl 19.30 i Foajén

The Exorcist GBG

Konsert 2 oktober kl 21.00 i Foajén

Anders Boson Jazz Ensemble

Konsert 14 oktober kl 19.30 i Foajén

Beloveds

Konsert 21 oktober kl 19.30 i Foajén

BADA

Konsert 30 oktober kl 21.00 i Foajén

Clandestino: Etran de L'Aïr + Kiko Dinucci

Konserter 6 november 19.30 i Foajén och på Lilla Scenen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS