Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tre veckor efter fotbolls-VM i Ryssland avgjordes Fifa-VM i London.

Saudiarab bäst av 20 miljoner Fifa-spelare

20 miljoner spelare försökte, från soffan hemma, bli bäst i världen på tv-spelet Fifa. Efter tre dagars finalspel i London står det klart att saudiaraben Mosaad "Msdossary" Al-Dossary är den bäste av dem alla.

Frankrike blev världsmästare i fotboll i Ryssland för nästan tre veckor sedan. På lördagen gjorde en 18-åring från Saudiarabien om bedriften – om än i digitalt format.

Världsmästerskapen i det omåttligt populära tv-spelet Fifa har pågått sedan den senaste versionen, Fifa 18, släpptes i höstas. Från början gick över 20 miljoner spelare in i turneringen via nätet. För de allra flesta av dem tog det stopp redan hemma i soffan. I torsdags samlades de 32 bästa i O2 Arena i London för slutspelet.

Svensk åkte ut direkt

En svensk världsstjärna fanns bland de kvalificerade. Den 25-årige boråsaren Ivan "Boras" Lapanje åkte dock ut i det första gruppspelet på torsdagen.

I lördagens final besegrade saudiarabiern Mosaad "Msdossary" Al-Dossary, 18, belgaren Stefano Pinna med totalt 4–0 över två matcher. Utöver världsmästartiteln kammar Al-Dossary hem prissumman på motsvarande drygt 2,2 miljoner kronor.

Intresset för spelmästerskapen är inte lika stort som för faktiska fotbolls-VM – långt ifrån – men det tar stora kliv. Spelarna tillhör lag, har tränare och många kan mer än försörja sig på sitt spelande. Vid helgens turnering har spelarna utsatts för slumpmässiga dopingtester av fotbollsorganisationen Fifa, utifall att någon skulle ha tagit något som till exempel håller pulsen i schack.

"Från soffan till mästare"

Fifa-spelen spelas av ungefär 80 miljoner människor världen över.

- Vi kallar det "från soffan till mästare". Vi ser det hela tiden i Fifa, säger Todd Sitrin, tävlingsansvarig hos spelutvecklaren EA Sports, till BBC.

- Vissa av de som visat sig vara de allra bästa spelarna är några av de som ingen kände till bara några månader tidigare. Du skulle bokstavligt talat kunna vara en av de bästa spelarna i världen och inte få reda på det förrän du faktiskt börjar tävla.

Årets Fifa Eworld Cup var det 14:e i ordningen.