Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Satirpriogrammet "Saturday night live" vann flest Emmypriser.

"Saturday night live" dominerade Emmygalan

"Saturday night live" dominerade nattens Emmygala med flest priser totalt. Men även "Big little lies" tog plats – och svenske Alexander Skarsgård vann sin första statyett för sin roll i serien.

Med totalt åtta vinster blev det "Saturday night live" som tog hem flest priser när tv-världens finaste priser delades ut i Los Angeles. Den senaste säsongen av satirprogrammet, som sändes första gången 1975, har dominerats av Donald Trumps intåg i Vita huset. Det gav också eko i Emmyvinsterna: Alec Baldwin och Kate McKinnon vann priser för sina tolkningar av presidenten respektive presidentkandidaten Hillary Clinton.

Vann tyngsta priset

Priset i den tyngsta kategorin, bästa dramaserie, gick dock till HBO-serien "The handmaid's tale". I den dystopiska serien är den större delen av världens befolkning infertil, och en kristen sekt har tagit över makten i ett framtida USA. De få kvinnor som fortfarande kan bli gravida hålls som förslavade avelsdjur hos den styrande klassens familjer. Serien bygger på författaren Margaret Atwoods roman och Elisabeth Moss vann, som väntat, en Emmy för huvudrollen Offred.

Galan bjöd också på svensk vinst i och med att Alexander Skarsgård knep priset i kategorin bästa manliga biroll i en miniserie för sin roll som den våldsamme hustrumisshandlaren Perry Wright i "Big little lies". I sitt tacktal riktade han sig till sina motspelerskor i serien, men också till sin mamma.

- Jag vill tacka kvinnorna i serien som har gjort så att den här killen har känt sig som en av tjejerna, sade han. På tal om fantastiska kvinnor vill jag också tacka min mamma, som flugit hela vägen från Stockholm för att vara här i kväll, sade han.

Prisad serie

Skarsgårds roll som skitstövel i HBO:s miniserie har väckt både avsky och beundran hos kritiker och publik. Serien, som beskrivs som en svart dramakomedi, är baserad på en roman med samma namn skriven av Liane Moriarty.

Serien kretsar kring fyra kvinnor, maktspel och mord i den välbärgade staden Monterey. De fyra kvinnorna spelas av Nicole Kidman, Reese Whiterspoon, Laura Dern och Shailene Woodley. Samtliga var nominerade under galan.

Kidman vann i kategorin bästa kvinnliga huvudroll i en miniserie för sin insats, och även Dern fick ta emot en statyett, i kategorin bästa kvinnliga biroll i en miniserie.

I kategorin bästa komediserie gick priset till "Veep" för tredje året i rad. Julia Louis-Dreyfus, som spelar den neurotiska politikern Selina Meyer i HBO-serien, vann priset för bästa kvinnliga huvudroll i en komedi. Det är sjätte året i rad som hon tar hem kategorin. Bästa manliga huvudroll i en komedi gick till Donald Glover för hans insats i "Atlanta”. Den vinsten gör honom till den förste svarte skådepelaren att vinna i den kategorin sedan 1985. Glover skrev också historia genom att bli förste svarte regissör någonsin att vinna en Emmy i kategorin bästa regi i komediserie.

Spicer hemlig gäst

Värd för årets gala var Stephen Colbert, som inledde sin monolog med hjälp av en överraskningsgäst. Sean Spicer, Vita husets forne presschef, rullade ut ett podium som han ställde sig bakom och förutspådde att galan kommer att slå rekord i antalet tv-tittare.

- Detta kommer att vara den största publiken som någonsin har bevittnat en Emmygala, punkt slut, sade Spicer med auktoritär röst.

Hans uttalande liknar det han gjorde efter president Donald Trumps invigningstal, som fick stor uppmärksamhet och ledde till Melissa McCarthys komiska skildringar av Spicer i "Saturday night live".