Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sarah Sheppard | Varning för köttgänget

Sarah Sheppards Varning för köttgänget är bildande för såväl barn som vuxna.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

BOK

BOK

Sarah Sheppard | Varning för köttgänget

BonnierCarlsen

Den svenska författaren Sarah Sheppard är både barnboksillustratör och paleontolog. Hennes färgglada bilderböcker om dinosaurier är proppfulla av finurligt förklarade fakta.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Varning för köttgänget är en uppföljare till Massor av dinosaurier, som kom förra året. Här presenteras köttätande urtidsödlor av alla möjliga fantastiska slag. Vi får en noggrann genomgång av deras olika särdrag, hur de är släkt med varandra och var i världen man har funnit rester av dem. Och i förbifarten får vi veta också vet vad deras latinska namn betyder och varför de fått dem.

Här berättas om de varelser som härskade på jorden för sjuttio miljoner år sedan: om draklika, hornförsedda jättedjur med meterlånga klor och vassa tänder lika stora som bananer. Och om små blodtörstiga skräcködlor som jagade i gäng. Ända tills kontinenterna började glida isär, himlen förmörkades av sotet från vulkanernas eld, klimatet förändrades och en stor sten från rymden ramlade ner med ett brak. Det låter som en katastrof, fast i själva verket var det bara bra – för då fick de små däggdjuren, våra släktingar, äntligen en chans!

Halvmeterlånga bajskorvar, pälsklädda flygreptiler och märkliga havsvidunder finns också med i denna sällsynt roliga och lättillgängliga beskrivning av evolutionen.

Den vänder sig till dinosaurieintresserade barn, men är samtidigt också utomordentligt bildande för vuxna som behöver lära sig lite mer om dinosaurier. För att till exempel kunna diskutera livets mångfald med sina vetgiriga barn, och glädja sig åt att dessa sagolika urtidsdjur faktiskt funnits i verkligheten.

Det allra finaste och roligaste med denna faktabok för barn är dess smittande entusiasm och sympatiska vilja att förmedla en hel massa kunskap på ett nästan uppsluppet vis.