Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sarah Jessica Parker: "Jag är inte feminist"

Sex and the City - stjärnan anser inte att hon kvalificeras som feminist. Men tror på jämställdhet och att lönegapet mellan män och kvinnor är förlegat.

Sarah Jessica Parker anser inte att hon själv kan klassas som feminist, säger hon i en intervju till Marie Claire. Samtidigt hyllar hon andra feminister.

- Jag är inte feminist. Jag tror inte att jag kan kvalificeras som det. Jag tror på kvinnor, och jag tror på jämlikhet. Men enligt mig finns det så mycket som behöver göras, vilket gör att jag inte vill separera det längre. Jag är så trött på att dela på saker, jag vill bara att människor ska behandlas lika, säger hon i intervjun.

Tror på feministiska kvinnor

Även om hon själv inte ser sig som en feminist, anser skådespelerskan att flera andra kvinnor för en viktigt kamp mot jämställdhet.

- Jennifer Lawrence förtjänar precis lika mycket som sina manliga kollegor, det kan man inte diskutera. Och Emma Watson är en fantastisk ung kvinna som pratar om vad hon tycker är viktigt - kvinnors problem. Hon bryr sig om mer än sig själv, säger Parker.

Hon fortsätter med att lyfta fram att det är viktigt att fokusera på att kvinnor också betalar räkningar och får livet att gå ihop, och att lönegapet könen emellan är nonsens.

- Ju mer vi uppmärksammar vad kvinnor gör, desto bättre kommer vi få det.

Serien hyllades för att vrida på könsroller

Under 1990-talet hyllades Sex and the City för sin nyskapande porträttering av kvinnor. Serien visade att kvinnor pratar öppet om sex, och har lika mycket sex som män på välbärgade Manhattan, New York. Det gjorde att serien ansågs banbrytande när den började sändas 1998.

Sarah Jessica Parker spelade Carrie Bradshaw, en de fyra huvudrollerna i serien. De tre andra kvinnorna vars liv vi fick följa var den mest liberala gällande sex, Samantha Jones, cyniska advokaten Miranda Hobbs och konservativa Charlotte York. De fyra kvinnorna delade allt med varandra och serien höll i sex säsonger och blev två filmer.

Det var dock inte bara rosor som delades ut till den ikoniska serien, även en hel del kritik har riktats mot all konsumtion och skönhetsidealen som framförts. Även det faktum att serien bortsåg från till exempel klass och rasism har påpekats.