Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Författaren, dramatikern och akademiledamoten Sara Stridsberg. Arkivbild.

Sara Stridsberg: Spelet är inte förlorat

Sara Danius har lämnat sitt uppdrag som ständig sekreterare – men författaren och akademiledamoten Sara Stridsberg erkänner sig inte besegrad. "Jag ifrågasätter om torsdagens så kallade beslut ens kan betraktas som giltigt", skriver hon till DN.

Det var efter torsdagens sammanträde som Danius meddelade att hon kliver av som ständig sekreterare och lämnar sin stol. Detta efter att en majoritet av de resterande ledamöterna inte ansett sig ha tillräckligt stort förtroende för hennes fortsatta ledarskap.

Men Sara Stridsberg ifrågasätter giltigheten i beslutet.

"Motsatte oss med all kraft"

"Vi var elva personer närvarande på Akademiens möte i torsdags. Vi var tre personer som motsatte oss beslutet med all vår kraft. Jag, Jesper Svenbro och Per Wästberg", skriver hon i ett meddelande till Dagens Nyheter.

"Jag ifrågasätter om torsdagens så kallade beslut ens kan betraktas som giltigt. Jag skulle inte säga att spelet är förlorat", fortsätter hon.

Danius utträde var kulmen av en bitter konflikt inom Svenska Akademien i svallvågorna av skandalen kring den så kallade kulturprofilen. Striden har bland annat gällt en uteslutning av ledamoten Katarina Frostenson, som har kopplingar till kulturprofilen.

Ifrågasatt ledarskap

Efter torsdagens möte stod det klart att även Frostenson lämnar sina arbetsuppgifter efter vad som beskrivits som en kompromiss.

Akademiens direktör och nu tillfällige ständige sekreterare Anders Olsson menar att Sara Danius har brustit i sitt ledarskap under en längre tid.

Samtidigt har andra, som ledamoten Per Wästberg och avhopparna Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund uttryckt sitt fortsatta stöd för Danius.

I ett uttalande till TT i går vänder sig Sara Danius mot "vänskapskotterier", "brott och fusk" och "kvinnoförnedrande uttryck".