Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sara Kadefors | Lex bok

Med Lex bok återvänder Sara Kadefors till ungdomsromanen. En intelligent och angelägen roman som det var väl värt att vänta på, skriver Cecilia Nelson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Ungdomsroman

Ungdomsroman

SARA KADEFORS

Lex bok

Lilla Pirat

På första försöket gjorde Sara Kadefors succé som ungdomsboksförfattare med Sandor slash Ida år 2001. Sedan dess har de entusiastiska läsarna snällt fått vänta medan Kadefors skrivit i en rad andra genrer. Nu återkommer hon med Lex bok, en komplex samtidsskildring som utspelar sig i en Stockholmsförort och i en digital värld där nästan allt är möjligt.

Lex går sista året på gymnasiet men har inga ambitioner att lägga på ett kol för att rädda sina betyg. För henne är det en politisk handling att vägra spela med i hysterin kring prestationer och snitslade karriärvägar som gnager på många ungas nattsömn och självkänsla. Tillsammans med sin enda vän Jonatan, som vill bli poet, designer eller festfixare fast mest känner sig som ”en kropp som går omkring”, odlar hon sitt utanförskap.

När mamman träffar en misslyckad ungdomsboksförfattare på desperat jakt efter material provoceras Lex till att gestalta sig i en mer dramatisk, självutlämnande skepnad och bloggaren Maya föds.

Kadefors har skapat en motsägelsefull och mycket trovärdig huvudperson som är smart och klarsynt samtidigt som hon förskansar sig bakom en många gånger föraktande attityd. Med hjälp av den fiktiva Maya dyrkar hon upp låsta själsliga rum – en fint beskriven process som kräver läsarens delaktighet.

Intrigen är ibland lika skruvad som Mayabloggen och det säger jag inte som någon kritik. Författaren förenar en underhållande energi med ett allvarsamt ifrågasättande av ett i synnerhet för unga frostigt samhällsklimat. Möjligen kan man invända att slutet balanserar farligt nära en framgångskliché, men det innehåller ändå en medveten sensmoral.

Lex bok är en intelligent och angelägen roman som det var väl värt att vänta på.