Dokumentären "Kim – den skalliga primadonnan", om skådespelerskan Kim Anderzons sista tid i livet, är öppningsfilm på Tempo dokumentärfestival den 6/3. Pressbild.
Dokumentären "Kim – den skalliga primadonnan", om skådespelerskan Kim Anderzons sista tid i livet, är öppningsfilm på Tempo dokumentärfestival den 6/3. Pressbild.

Sanningen i ljuset på dokumentärfestival

Dokumentärfestivalen Tempo i Stockholm fyller 18 år och firar med ett utökat program och aktiviteter på fler platser i länet. Temat i år är (o)sanning – var går gränsen mellan fakta och fiktion? Och vem definierar sanningen?

ANNONS
|

När organisationen för Tempo började planera årets upplaga av dokumentärfestivalen anade de inte hur rätt i tiden deras valda tema skulle visa sig vara. Sedan dess har begreppet "alternativa fakta" blivit ett ord på mångas läppar och avslöjanden har gjorts om trollfabriker som producerar falska nyheter samtidigt som misstron mot traditionella medier har ökat.

Hybridfilmer

En del av samtalen på festivalen kommer att handla om just mediers förhållande till sanning men fokus kommer att ligga på fakta och fiktion inom det dokumentära berättandet, och vem som har rätt att definiera sanningen.

ANNONS

- Mycket som görs nu är i gränslandet mellan fiktion och dokumentärt, det är mer hybrider än tidigare. Det är positivt, men det medför ett ansvar att vara tydlig med hur man arbetar som filmare och att ens skildring ändå känns sann för dem man filmar, säger festivalchefen Agneta Mogren.

Tillsammans med Cinemateket i Stockholm kommer Tempo att visa fyra hybridfilmer, dokumentärer med fiktiva inslag, från 1956 till i dag, däribland "Close up" från 1990 av den iranske filmaren Abbas Kiarostami och Sundanceprisade "Kate plays Christine" från 2016 av amerikanen Robert Greene.

Ökat intresse

I år firar Tempo 18 år och enligt Agneta Mogren står dokumentärgenren stark. De senaste åren har intresset för det dokumentära blivit allt större, upplever hon, och det gör att de i år bestämde sig för att utöka programmet och dessutom låta delar av programmet ta plats i andra delar av Stockholms län som Fittja i Botkyrka kommun och Märsta i Sigtuna kommun.

- Det finns ett sug efter fördjupande bilder, komplexa historier där man möter människorna bakom det många gånger skrämmande i nyhetsflödet. Och sen har det dokumentära berättandet utvecklats och blivit så mycket bättre också. Vi vill att fler ska få möjlighet att ta del av det, förklarar Agneta Mogren.

ANNONS

Bland de stora, internationella gästerna finns i år bland andra haitiske Raoul Peck med sin prisbelönade film "I am not your negro" och kanadensiska "Cheer up" av Christy Garland.

Festivalen äger rum 6–12/3.

TT

Fakta: Tempo dokumentärfestival

  1. Den 18:e upplagan av Tempo dokumentärfestival pågår 6–12/3 på olika platser i Stockholm och Stockholms län.
  2. Årets tema: (O)sanning.
  3. Programmet innehåller dokumentärfilmer, radiodokumentärer, seminarier, workshops och samtal med regissörer, radiojournalister och producenter. Visningsställena har utökats med bland annat Mångkulturellt centrum i Fittja och Biokällan i Märsta . Omkring 100 dokumentärer från 23 olika länder visas.
  4. Urval av seminarier: "Fakta och fiktion – var går gränsen?", "I gränslandet mellan journalistik och konst", masterclass med filmaren Raoul Peck, "Samtalsserie: (o)sanning", masterclass med filmaren Maud Nycander.
  5. Festivalen har flera tävlingar, bland andra Stefan Jarl International Documentary Award som lyfter fram de bästa utländska dokumentärerna, Tempo Pitch som delar ut 75000 kronor i utvecklingsstöd till nya dokumentärfilmare och Short Dox Radio som premierar det fria berättandet i radioformatet.
  6. Nytt i årets program är Sound Sauna – en bastu där det kan bli hett i flera bemärkelser när radiodokumentärer med delvis erotiskt innehåll spelas upp i bastun på Finlandsinstitutet. En annan nyhet är förradio, ett antal korta radiodokumentärer som spelas upp före flera av filmvisningarna – för att sätta fokus på radio som berättarform.

ANNONS