Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Sanna VS Lotta: Vem är bäst?

Ett är lika gammalt som folkhemmet och det andra en allt mer älskad kommersiell uppstickare. Men vilket allsångsprogram är egentligen bäst? GP:s Viktor Eriksson har studerat programmens form – och det är en jämn kamp.

FORM

Tro det eller ej, men Allsång på Skansen har varit svajigt ett par somrar efter att satsningen på Petra Marklund som programledare inte riktigt gick som SVT tänkt sig. Nu spås en storartad återkomst med resten av den aktuella säsongen tack vare nya programledaren Sanna Nielsen. Lotta på Liseberg har inte vågat förändra lika mycket utan i stället kört på det som fungerat tidigare, snarare än att jaga efter trender och yngre publik. Något som i slutändan gjort gott för programmet.

Fördel: Lotta på Liseberg.

LÄS MER: Sanna Nielsen tokhyllas för sin insats

PROGRAMLEDARE

Med sin åttonde tv-sända säsong är Lotta nu bronsmedaljör bakom Lasse Berghagen (tio säsonger) och Bosse Larsson (20 säsonger). Rätt rejält om vi jämför med Sanna Nielsen som precis gjort sina första program. Sanna har samtidigt gjort en stark insats och är tydligt hungrig i rollen som allsångsledare. Lotta har å andra sidan inte tappat hungern på åtta år, utan fortsätter likt en solig evighetsmaskin som inte ens tycks besitta förmågan att sluta. Håller TV4 henne möjligen nedfryst mellan somrarna för bevarings skull?

Fördel: Lotta på Liseberg.

LÄS MER: PREMIÄR: Lotta tillbaka på Liseberg

GÄSTER

Sektionen där Lotta på Liseberg alltid varit flera steg efter. När Skansen briljerar med de hetaste artisterna får Lotta på Liseberg gamla Idoldeltagare och b-laget från Melodifestivalen. När de väl får dit en Melodifestivalvinnare är det en gammal sådan som har kommit för att kränga en ny singel som ingen bett om. Under senare år har dock Lotta kommit ifatt något i den här avdelningen och till och med delat några gäster med Skansen. Men i år har obalansen återgått. Skansen får Marcus och Martinus, Veronica Maggio och Zara Larsson medan Lotta får Michael Bolton. Detta gäller även återkommande gäster där Allsång på Skansen har Robert Gustafsson som bjuder på nya eller klassiska karaktärer medan Lotta har Per Andersson som bjuder på ordvitsar.

Fördel: Allsång på Skansen.

LÅTVAL

Här drar båda programmen ganska jämt. Musiken som sjungs är trivsam och ingen särskild rytm eller ordning ges till låtvalen. Istället blir det mest allsångsjukebox där den största konstnärliga inverkan är när de medverkande artisterna får välja låt. Men ibland får Allsång på Skansen till det här med finstämda låtpaket varför poängen ändå går till dem.

Fördel: Allsång på Skansen.

LÄS MER: Succésiffror för Allsång på Skansen

MILJÖ

Liseberg är färgglatt och stämningsfullt men det slår inte Allsång på Skansens kameraåkningar över Stockholms vackra hus och vatten. Bättre väder får nollåttorna också. Däremot är scenbygget egentligen bättre på Lotta. Allsång på Skansen envisas fortfarande med sin uppdelade nödlösning till scen där artisten måste välja mellan antingen den sittande publiken eller de som står avsides vid rampen. Fast de där kameraåkningarna är ändå himla fina...

Fördel: Allsång på Skansen

LÄS MER: Hasse drog folk till Lotta på Liseberg

PUBLIK

Allsång på Skansens stora brist. Antingen är det en repris av samma sittande kändisar år efter år eller så är det den där sneda scenen igen med massa mobilkameror. På Lotta finns ingen sådan lyx. Där är det regn, rusk, hagel och otyg. Men bryr sig publiken om det? Icke! De sjunger högt och tydligt sommar efter sommar ty de älskar sin Lotta.

Fördel: Lotta på Liseberg.

LÄS MER: Sanna Nielsen utmanar sig själv

MINNESVÄRDA ÖGONBLICK

Gott om dem för Skansen. Från Carola som kastar ut en krukväxt i publiken till Håkan Hellström som sjunger “Så länge skutan kan gå” i sjömanskostym, Ricky Martins publikrekord och märkligheter som att djurexperten Jonas Wahlström skulle skoja till det genom att göra nazisthälsning och säga “Heil Hitler” för att illustrera en poäng om strutsar. Sett till visningsstatistiken på Youtube är Lottas största stund i stället när Samir & Viktor framförde Saxofuckingfon. Så där va? Andra höjdpunkter är när en modig Rickard Olsson ”sjunger” Jag vill vara din Margareta, Mia Skäringer tolkar Halleluja och Yohio gör visual kei av Himlen är oskyldigt blå.

Fördel: Allsång på Skansen.

LÄS MER: Michael Bolton till Lotta på Liseberg

RESULTAT

Lotta på Liseberg: 3
Allsång på Skansen: 4