Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Sanna Nielsen slår tillbaka mot utseendehånen

Sanna Nielsen blir årets julvärd. Ett hedrande uppdrag, men redan har baksidorna av uppmärksamheten slått. I ett inlägg på Facebook berättar Sanna Nielsen om utseendehån efter utannonseringen.

Tidigare i år gjorde hon succé som värd för Allsång på Skansen och i tisdags blev folkkära artisten Sanna Nielsen utsedd till årets julvärd. Det kommer bli musik, jag älskar julens toner, sa hon i en kommentar direkt efter beskedet att hon blir SVT:s 16:e julvärd.

Direkt efter att det hade blivit officiellt startade dock kommentarer om hennes klädsel och smink från presskonferensen på sociala medier. Detta fick Sanna Nielsen att göra ett uttalande på sin Facebooksida. Hon skriver i inlägget att hon tidigare har fått kommentarer kring sitt utseende, men i veckan har det gått så långt att hon ville kommentera det. 

"De horribla kommentarer jag fick igår om min tröja och ett läppstift kändes inte som kritik utan som mobbing och det är ett ämne som jag brinner mycket för."

Hon skriver också:

"Att jag ens skriver detta är egentligen sorgligt. Att jag tar åt mig av det här och väljer att skriva detta är förmodligen fel. Jag borde inte bry mig. Men det gör jag. Inte bara för min skull, utan för att jag än en gång får bevisat för mig att kränkande kommentarer och mobbing är något som får ta mer plats i vårt samhälle för man anser sig ha rätt i att få säga vad man tycker."

Hela Sannas inlägg finns i slutet på texten. Efter uttalandet har hon fått stöd av tusentals personer som tar avstånd från denna nätkultur som slår hårt mot personer i det offentliga.

Hat även 2015

Förra året var det också mycket åsiker på sociala medier efter att Gina Dirawi utsågs till julvärd. är SVT berättade att en praktiserande muslim skulle vara julvärd fick Gina Dirawi applåder och stöd, men det tog heller inte lång stund förrän de sura och i vissa fall hatiska kommentarerna började hagla i sociala medier.

Jag förstår inte riktigt ilskan. För mig handlar julvärdskapet om att sprida värme och gemenskap, och det är jag bra på. Det är därför SVT har gett mig jobbet, sa Gina Dirawi då till GP.

Många kvinnor inom svensk media har tidigare vittnat om näthatet. Sportjournalisten Johanna Garå hoppade av sitt uppdrag på TV4 efter hon tröttnade på hatiska kommentarer. Åsa Lindeborg gick ut i Aftonbladet och skrev om hatet mot henne och GP:s egna Alice Teodorescu har skrivit om hatet som skickas till henne. 

Ibland är det hån och i andra fall hot. Även när kommentarerna når extrema nivåer säger polisen att brotten för dem är svåra att jobba med.

Man saknar kompetens ute i landet för hur de här ärendena ska hanteras. Många av brotten skrivs bara av föra att man inte ver hur man ska gå vidare med dem, har kommisarien på nationella IT-brottscenter Björn Sellström tidigare sagt till GP.

Läs Sanna Nielsens uttalande nedan: