Sanna Nielsen ovan med egen julturné

ANNONS
|

Sanna Nielsen vill ta kontroll över låtskrivandet och skapa ett mer personligt uttryck som artist. Men först ska hon släppa en skiva och ge sig ut på julturné med 23 kyrkospelningar innan julafton.

Det blir en hektisk december för Sanna Nielsen. Men hon är van. När hon den 24 november ställer sig på scen i Johanneskyrkan i Malmö är det tionde gången sedan 2001 som hon medverkar i en julshow.

Men det är bara andra gången som hon gör en hel julturné, helt i egen regi.

-Jag har varit på julturné sedan jag var 16, men har aldrig gjort någon själv förrän förra året. Det är ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för mig, säger Sanna Nielsen.
Avskalat

Totalt blir det 23 konserter i olika kyrkor runt om i landet. Arrangemanget är avskalat. Lokala körer på de olika orterna kommer att medverka. Men i övrigt är Sanna Nielsen ensam på scen, tillsammans med gitarristen Joakim Ramsell

ANNONS

Sanna Nielsen säger att hon alltid fascinerats av hur låtar kan framträda på ett helt nytt sätt när de skalats ner till själva grunden.

-Som "O helga natt", som är så otroligt mäktig i sin ordinarie kostym, men som blir minst lika mäktig när vi gör den. Sången ska tala, gitarren ska smycka.
Julskiva

I samband med turnén släpper Sanna Nielsen skivan "Vinternatten" där hon sjunger allt från "Jul, jul, strålande jul" till Kents "Utan dina andetag". På albumet finns också en nedtagen version av "I'm in love", som Sanna Nielsen medverkade med i Melodifestivalen 2011.

Sanna Nielsen beskriver det som om hon befinner sig i ett vägskäl som artist. Hennes inflytande i de låtar som hon har gjort hittills har visserligen varit stort, säger hon, men i framtiden vill hon hitta ett mer personligt uttryck.

Spärren släppt

Och det är just i det personliga, det privata, som det finns en spärr.

-När jag sitter hemma vid pianot och skriver blir det ofta om sådant som är självupplevt. Det behöver inte vara jobbigt. Men jag har alltid tyckt att det har varit viktigt att skydda mitt privatliv, och stänger gärna den dörren. Men nu har jag börjat tänka att om det är mina egna ord, i mina egna låtar, då blir det på ett annat sätt. Dessutom blir man hela tiden tryggare i sig själv. Saker som man tyckte var jobbiga som tonåring är kanske inte lika jobbiga längre.

Namn: Sanna Nielsen.

Ålder: Fyller 28 den 27 november.

Bor: Årsta i södra Stockholm.

Uppvuxen: Edenryd, utanför Bromölla i Skåne.

Familj: Pojkvännen Joakim, mamma, pappa, 3 syskon (en lillebror och två äldre halvsyskon).

Aktuell: Släpper skivan "Vinternatten" den 21 november. Inleder julturnén "Stämningsfullt" tre dagar senare. Konserten i Masthuggskyrkan i Göteborg den 8 december kommer att spelas in och visas i SVT till jul.

Nya albumet "Vinternatten" blir Sanna Nielsens åttonde.

Sanna har tävlat sex gånger i Melodifestivalen och aldrig missat finalen. Som bäst blev hon tvåa 2008 med "Empty room".

24/11 Malmö, 25/11 Bromölla, 28/11 Sjöbo, 29/11 Ystad, 30/11 Helsingborg, 1/12 Hässleholm, 2/12 Bräkne Hoby, 5/12 Kalmar, 6/12 Virestad, 7/12 Fjällbacka, 8/12 Göteborg, 9/12 Borås, 13/12 Karlsborg, 14/12 Jönköping, 15/12 Kristinehamn, 16/12 Grangärde, 18/12 Rättvik, 19/12 Enköping, 20/12 Linköping, 21/12 Stockholm.

Sanna Nielsens favoriter bland jullåtarna:

"O helga natt" - "Kan inte klara mig utan den. Och även om Jussi Björlings version är svår att slå tycker jag faktiskt att vi har gjort en rätt fin version."

"Jul, jul, strålande jul" - "Mer jul än så kan det inte bli. Det är ofta den första låten man sätter igång när man sätter sig ner i soffan."

"Ave Maria" - "Det är kanske ingen typisk jullåt. Men man får inte glömma den. När jag hör den så stannar världen."

Arvid Jurjaks
TEXT
Arvid Jurjaks
ANNONS