Sanna Nielsen: "Det är ingen offerlåt"

ANNONS
|

"Inte ok" handlar om mobbning och näthat. Sanna Nielsen har själv varit med och skrivit den och texten utgår från hennes egna erfarenheter från skolåren.

- Det är ett ämne som har engagerat mig länge och jag ville skriva av mig om min historia från högstadietiden, det var så det började, säger hon.

Sanna Nielsen berättar att hon utsattes för glåpord i korridorerna men att hon i alla fall kunde gå hem till en trygg frizon – till skillnad från dagens ungdomar.

ANNONS

- Internet var inte så stort på den tiden. Jag kunde ställa mig i mitt rum och sjunga Céline Dion-låtar och känna mig stark. Så är det inte riktigt i dag, säger hon.

"Låg nivå"

Under arbetet med låten utsattes Sanna Nielsen sedan för en våg av näthat i samband med att hon presenterades som SVT:s julvärd. Folk störde sig på hennes tröja och läppstift.

- Tröjincidenten, det låter så fruktansvärt mesigt. Jag brukar egentligen vara tuff vad gäller sociala medier. Men här eldade folk upp varandra, det blev en så fruktansvärt låg nivå och det var så mycket kommentarer att jag kände att det här går inte, säger Sanna Nielsen.

I ett uppmärksammat blogginlägg satte hon ned foten mot hatarna.

- Kanske för att jag var mitt i processen att skriva den här låten och inte tyckte att det var okej att de skrev som de gjorde, säger Sanna Nielsen.

ANNONS

Stärka lyssnarna

Blogginlägget fick ett starkt mottagande. Nu hoppas hon också att singeln ska få mobbare att tänka till och att utsatta ska känna att de inte är ensamma.

Men framför allt vill hon att lyssnarna ska bli stärkta.

- Det är inte en sorgsen låt. Jag sjunger "ni ville se mig svag, men jag blev starkare" och det är vad hela låten handlar om. Det är poängen. Det är ingen offerlåt, säger Sanna Nielsen.

- Jag vill säga till barnen att fortsätta tro på sig själva och inte låta orden trycka ner dem. Jag hade min dröm och fortsatte att jobba för den. De flesta barnen har också drömmar och mål och det är det som jag tycker att de ska fokusera på.

"Inte ok" släpps den 14 april.

TT

Fakta: Sanna Nielsen

  1. Sanna Viktoria Nielsen, född 27 november 1984 i Edenryd i Bromölla kommun.
  2. Började redan som sjuåring ställa upp i olika talangjakter. Fick sitt stora genombrott 1996 då hon som elvaåring gav ut singeln "Till en fågel" som placerade sig på Svensktoppens förstaplats.
  3. Ställde 2001 upp i Melodifestivalen för första gången med balladen "I går, i dag". Har sedan dess medverkat totalt sju gånger i Melodifestivalen – senast 2014 då hon vann hela tävlingen med "Undo". Låten slutade sedan på plats tre i Eurovision Song Contest-finalen.
  4. Debuterade som programledare i Melodifestivalen 2015 som hon ledde tillsammans med Robin Paulsson. Tog förra året över "Allsång på Skansen" efter Petra Marklund och var SVT:s julvärd 2016.
  5. Aktuell med nya singeln "Inte ok" som släpps den 14 april.

ANNONS