Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Sanna Nielsen anklagas för rasism

Efter sitt framträdande i Oscarsrevyn under förra veckan, lade Sanna Nielsen upp en bild på sin Facebooksida för att tacka för "en fantastisk revyvecka". Bilden föreställde Sanna själv, utklädd till geisha. Inlägget har väckt en kritikstorm från Facebookföljarna och Sanna Nielsen anklagas för bland annat rasism. – Yellowface är rasistisk mobbing i dess renaste form, skriver en upprörd Facebookanvändare.

Oscarsteatern i Stockholm fyller 100 år och firas med en färgsprakande revy. Ett gäng kända, svenska artister, bland andra Sanna Nielsen och Robert Gustafsson uppträdde tillsammans i den gamla teatern. 

Recensionerna av spektaklet var relativt ljumma, men på det stora hela verkade det ha varit en lyckad föreställning. 

Men på lördagskvällen brakade Facebook loss, efter att Sanna Nielsen lagt upp en bild på sig själv och Robert Gustafsson i full revy-stass. Sannas karaktär föreställde nämligen en geisha med utstickande framtänder. 

"Du står själv upp mot mobbning i alla dess former för att sedan direkt själv delta i en direkt rasistisk mobbning. Varför?" skriver en av följarna och "Du blir upprörd över några kommentarer om din tröja och sedan går du ut och klär ut dig till en asiat som ser dum ut och är menat för västerlänningar att skratta åt??", skriver en annan. 

Sanna Nielsen blev själv trakasserad på sociala medier för några veckor sen när SVT offentliggjorde att hon skulle bli årets julvärd. Bland annat skrev folk negativa kommentarer om Nielsens kläder och utseende. I samband med detta gick flera kända profiler, som programledaren Belinda Olsson, ut offentligt och försvarade Sanna Nielsen. Även Nielsen själv talade ut om mobbningen i media. 

Just den händelsen refereras det flitigt till i kommentarsfältet under Sanna Nielsens bild. 

"Osmakligt och osympatiskt Sanna att använda rasstereotyper för tillfredsställa "folket". Du borde dragit lärdom och insikt av det förfärliga näthat och nätmobbning du utsattes för någon vecka sedan, för att påverka förlegade rasstereotyper på din nuvarande arbetsplats.", skriver en upprörd Facebookföljare. 

 

GP söker Sanna Nielsen för en kommentar.