Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Jag har levt mer eller mindre hela mitt liv kring hästar, med några få avbrott som jag kallar för mina 'ökenår'", säger Sanna Lundell. Pressbild.

Sanna Lundell gör hästserie i SVT

Hon har älskat hästar sedan hon var fem år. Nu kommer tv-serien "Flocken", där Sanna Lundell delar med sig av sin kärlek. Hon tackar Astrid Lindgren för sitt hästintresse.

Vid en första anblick kan tv-serien "Flocken", som handlar om hästar och människors relation till djuret, te sig ganska annorlunda från de program som Sanna Lundell tidigare har arbetat med. Hon har gjort samhällsdokumentärer för TV3 och i SVT gjorde hon tillsammans med Ann Söderlund dokumentärserien "Djävulsdansen", om att leva med psykisk ohälsa i sin närhet.

- Men egentligen är det inte så olikt, jag är alltid inne och rotar i mänskliga själar och i vårt inre, säger Sanna Lundell till TT.

- Det som har varit så otroligt härligt med den här serien är dock att jag i stort sett bara fått ägna mig åt någonting som är lustfyllt.

Som en göttig present

Hon tycker att hästar får för lite utrymme i medier i förhållande till hur stort hästintresset är i landet.

- Hästar är en väldigt feminiserad sport och fritidssysselsättning i Sverige, vilket har gjort att den är styvmoderligt behandlad i medier, säger Lundell.

- Jag vill ge alla hästälskare där ute någonting göttigt!

De gånger som hästar förekommer i tv, tidningar eller på radio handlar det nästan uteslutande om ridsport och om djuret som sportredskap, anser hon. Men hästar kan fungera som så mycket mer än så.

- Som kontemplation, livräddare och healers.

"Mer kärleksfulla relationer"

Det kanske låter motsägelsefullt, säger hon, men hästar har lärt Sanna Lundell mycket om människor.

- Vi människor vill krångla till allt så mycket och rationalisera och använda vår logik, säger hon.

Enligt henne är hästar mer instinktiva och använder sin intuition på ett annat sätt, vilket gör deras relationer "mer äkta".

- Deras relationer är mycket mer kärleksfulla och utvecklade än vad människors är. Vi människor har gått över till att värdera varandra i fysiska värden, säger Lundell.

Rädd för grisig premiär

Sanna Lundell är inte bara aktuell i SVT – hon är också en av årets deltagare i "Let's dance" som har premiär i TV4 den 22 mars. Just nu pågår repetitionerna för fullt och Lundell tar sig an utmaningen med skräckblandad förtjusning.

- Jag har tyvärr fått erfara att jag blir väldigt åksjuk av att snurra runt, säger hon.

Under ett träningspass tidigare i veckan var hon tvungen att gå ut, rädd för att kräkas.

- Min danspartner säger att det går över om jag lär mig hitta fokus, jag hoppas att det stämmer. Annars kan det bli väldigt grisigt på premiären.

"Flocken" har premiär i SVT1 den 4 april.