Sanna hedrad av sitt upprag

Det blir Sanna Nielsen som kommer att tända ljuset och presentera Kalle Anka. Som SVT:s julvärd tänker hon skänka lugn i en stressad tid.

ANNONS
|

- Jag vill bjuda på det trygga, varma och äkta som är viktigt för mig när det handlar om julen. Jag vill såklart sprida glädje, men samtidigt är jag inte rädd för lugnet. Och så en sak till. Det kommer bli musik, jag älskar julens toner.

Så sade Sanna Nielsen i den förberedda pressrelease som SVT mejlade ut kl 11.03 på tisdagen, och som väl visar sig sammanfatta hennes inställning till hedersuppdraget när GP några timmar senare når henne på telefon.

– (skratt) Ja, det känns fortfarande som ett stort, roligt och hedrande uppdrag. Det är en verklig ära för mig att få vara julvärd. Jag minns när jag fick frågan, hur alla känslorna kom på en och samma gång.

ANNONS

Vadå för känslor?

- Vad roligt, är det sant, vågar jag verkligen, ska jag inte fira jul hemma ..? Allt sådant sköljde över mig.

Men när Sanna Nielsen fick frågan för drygt en månad från SVT sedan valde hon alltså att tacka ja, och säger att det hade "känts konstigt" att tacka nej. Hon får helt enkelt fira jul med familjen igen nästa år.

Ej spelbolagens favorit

Hos spelbolaget Unibet var Mark Levengood favorittippad som julvärd. Strax efter honom kom Niklas Strömstedt, Lotta Lundgren och Kristian Luuk. Hos Betsson låg Sven Melander, Lotta Lundgren och William Spetz i topp, medan Sanna Nielsen genomgående har placerats långt ned på tipslistorna.

– Det var så oväntat även för mig att jag fick nypa mig i armen, men visst känns det kul med sådana här överraskningar. I dag har vi tagit julbilder här på SVT, vi har haft det mysigt, ätit pepparkakor och lyssnat på julmusik. Nu längar jag verkligen till julafton!

I början av SVT:s julfirande återkom samma julvärd varje år, men sedan 2003 har det varit olika personer som har haft det hedervärda uppdraget att tända ljuset och guida tv-tittarna genom julafton.

Weise är maestron

Först ut var Bengt Feldreich. Det är hans trygga berättarröst som hörs i Kalle Anka och det är han som varje år sjunger duett med Benjamin Syrsa i slutet av programmet.

ANNONS

Men frågan är om inte de flesta ändå förknippar julvärdskapet i SVT med Arne Weise. Han tog över efter Bengt Feldreich 1972 och syntes därefter i rutan i princip varje julafton fram till och med 2002. Även för Sanna Nielsen är Arne Weise något av en julmaestro, en gång i tiden lika given på julafton som gröt och gran.

– Oh ja! Jag är uppvuxen med Arne Weise. Det är ju tack vare honom som julvärdskapet känns så speciellt.

Beredd på kritik

Förra året blev Gina Dirawi SVT:s hittills yngsta julvärd och fick närmare 3,5 miljoner tv-tittare att bänka sig framför Kalle Anka och hans vänner. Men beslutet att låta en praktiserande muslim som Dirawi vara julvärd möttes av sura, fientliga och rent hatiska kommentarer i sociala medier.

Sanna Nielsen är införstådd med att även hennes julvärdskap kommer att nagelfaras av kritiska tv-tittare, men hon är beredd på det och har sina knep för att stå ut.

- Jag låter helt enkelt bli att tänka på det. Jag är så van vid att få både positiv och negativ kritik och har lärt mig att alla tycker olika. Så är det. Jag kan hantera det.

Rutinerad

Sanna Nielsen debuterade på Svensktoppen redan som elvaåring. Hon har deltagit i Melodifestivalen inte mindre än sju gånger och slutade trea i Eurovision Song Contest med sin låt Undo för två år sedan. Sedan i somras leder hon SVT:s sommarfavorit Allsång på Skansen och är alltså både rutinerad och van vid att stå i centrum.Trots det ser hon fram mot sitt juluppdrag med viss bävan.

ANNONS

- Ja, jösses vad läskigt det känns! Det är ju så stort att vara julvärd.

ANNONS